Пјесмом и плесом подржали другаре

А. Ј. Р.
Пјесмом и плесом подржали другаре

Бањалука - Дјечији смијех, пјесма, игра и граја испунили су у уторак увече салу бањалучког позоришта “Јазавац”, која је била тијесна да прими све малишане и њихове родитеље који су дошли да подрже другаре са аутизмом у склопу концерта “Аутизам говори срцем”.

 

Овај традиционални, хуманитарни концерт, седму годину заредом одржан је у организацији удружења Центра за едукацију “Твоја ријеч” поводом Свјетског дана особа са аутизмом који се обиљежава 2. априла. Жеља организатора била је да скрене пажњу јавности на значај едукације и прихватања дјеце са потешкоћама у развоју. 

Публику је забављало око 200 плесача, пјевача, и фолклораша окупљених у дјечијем хору “Врапчићи”, КУД “Свети Сава”, КУД “Веселин Маслеша”, плесном студију “Сити џез”, балетском студију “Алегро”, клубу ритмичке гимнастике “Алегро”, Вокалном атељеу “Мама Воџ”, те у предшколској установи “Цицибан –клуб” и ОШ “Иво Андрић” из Бањалуке.

Предсједница удружења Центра за едукацију “Твоја ријеч” Оливера Ратковић истакла је да је позоришном салом одисала позитивна вибрација и да је концерт био веома емотиван.

- То је била права дјечија журка као и претходних година. Циљ нам је био да покажемо да аутизам не говори никако другачије него само срцем и у томе смо успјели. Жељели смо да покажемо да смо дио стварности, да нам треба пружена рука, те да се дјеца која имају потешкоћа у развоју и дјеца са дијагнозом аутизма не разликују од осталих другара и да имају потребу да буду жељени, вољени и прихваћени, да се школују и буду дио заједнице - рекла је Ратковићева. Додала је да је приход од продатих улазница и   хуманитарног броја 1415, који је отворен до краја мјесеца, намијењен за набавку апарата који мјери рад таласа мозга, а који ће бити од великог значаја за дјецу са аутизмом

- Апарат кошта између 20.000 и 50.000 КМ и користиће га Центар за специјалистичке социјалне услуге “За мајку и дијете”. У госте ће нам долазити доктор из београдске Тиршове болнице који ће радити на апарату - рекла је Ратковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана