Пијани пјешаци дужни 97.776 КМ

Милијана Латиновић
Пијани пјешаци дужни 97.776 КМ

Бањалука - Пијани пјешаци у Републици Српској, којих је све више, на основу саобраћајног прекршаја који су починили дужни су 97.776 марака, рекли су у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (IDDEEA).

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС (МУП РС) у првих седам мјесеци ове године у односу на исти период лани, удвостручен је број пијаних пјешака који су санкционисани.

-  У првих седам мјесеци ове године због кретања по коловозу под дејством алкохола санкционисано је 126 пјешака. У истом периоду прошле године санкционисан је 61 пјешак - рекли су у МУП-у РС.

У IDDEEA истичу да је лани на територији РС пијаним пјешацима изречено 149 прекршајних налога, а плаћена је само четвртина, и то 7.987 марака.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић каже да је у РС посљедњих година повећан број возача који управљају путничким и теретним моторним возилима у алкохолисаном стању. Он је додао да је забиљежено и више пијаних пјешака.

- Очигледно је да казне нису уродиле плодом. Затражили смо измјену Закона и повећање казни, међутим и ако се усвоји, бојим се да ће то бити само привремена мјера и да ће побољшање бити видљиво само један краћи период - рекао је Јаћимовић.

Додаје да су Законом о безбједности саобраћаја на путевима РС прописане казне за пјешаке који се крећу по коловозу у алкохолисаном стању од 100 до 300 марака.

Јаћимовић наглашава да и у најбезбједнијим земљама по питању саобраћаја, нису само казне рјешење проблема.

- Потребан је континуиран рад у три сегмента: кажњавање, превентивне мјере односно кампање и научно-истраживачки рад. Тек тада ће статистике бити позитивне - рекао је Јаћимовић.

Дуг пијаних пјешака у РС који су починили саобраћајни прекршај, прије двије године био је дупло мањи и износио је 44.427 марака.

Кациге и телефони

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ укида се обавеза ношења кациге приликом вожње бицикла у насељу. Новим законом пјешацима се забрањује употреба мобилног телефона и слушалица у ушима док хода коловозом или иде преко пјешачког прелаза.

Нови Закон о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђа казне за возаче:

<100 до 300 КМ -  некоришћење сигурносног појаса

<100 до 300 КМ - употреба мобилног телефона

<400 до 1.000 КМ - прекорачење брзине од 30 км/х

<400 до 1.000 КМ - одбијање алкотеста

< 400 до 1.000 КМ - превоз дјетета млађег од 12 година на предњем сједишту

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана