Петовалентне вакцине доступне идуће седмице

Д. С.
Петовалентне вакцине доступне идуће седмице

Бањалука - Домови здравља широм РС од наредне седмице ће поново добити пентаксим вакцине за бебе, којих неко вријеме није било у овим установама и због чега су многи родитељи страховали јер њихови малишани нису могли бити вакцинисани.

Ријеч је петовалентној вакцини која се дјеци даје у три-четири дозе, почевши од четвртог мјесеца живота, ради заштите од дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе и Хаемопхилуса тип б, односно инфекција изазваних хемофилус инфлуенцом. У Институту за јавно здравство РС, које је задужено за набавку ових вакцина, истакли су да је нова серија овог серума у БиХ из Француске увезена истог дана кад их је у домовима здравља нестало, само су све до сада били на анализи у Агенцији за лијекове, како је и прописано.

- Почетком идуће седмице свих 10.000 вакцина, које су набављене прије неколико дана, биће распоређене по здравственим установама у Српској, тако да ће родитељи већ од уторка, сриједе малишане моћи да воде на редовну вакцину - казала је специјалиста епидемиологије у Институту Јела Аћимовић.

Према њеним ријечима, и малишани у РС добијају исте вакцине као и они у Европској унији, те нема потребе за било какву сумњу у њихов квалитет. У бањалучком Дому здравља истичу да пентаксим вакцина немају од 14. јула.

- Према календару вакцинације у РС, пентаксим вакцина обавезна је за сву дјецу. Краткотрајни недостатак вакцина не угрожава здравље малишана - казали су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана