Патријарх Порфирије: Не постоји ништа наше а да није православно

Срна
Патријарх Порфирије: Не постоји ништа наше а да није православно

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску литургију у Цркви Светог Марка у Београду поводом храмовне славе и 90 година од полагања камена темељца за ову светињу, која је реплика манастира Грачаница.

Након литије око цркве на Ташмајдану и ломљења славског колача, патријарх српски је у бесједи истакао да је православна вјера српског народа - вјера светог апостола и јеванђелисте Марка и дио српског идентитета.

- Наша православна вера је од самог рођења нашег народа у Христу обликовала наш народ, његову културу, његов поглед на свет. Не постоји ништа што је наше, а да није православно и све што је наше не постоји, а да нема на себи православни печат - рекао је патријарх Порфирије.

Он је напоменуо да је православна вјера, не само дио идентитета српског народа, него је вјера у васкрслог Христа на православан начин сам темељ и извор сваког другог идентитета.

Патријарх српски је оцијенио да православна вјера није нешто што чини људе гордима, већ управо супротно, јавио је црквени Радио "Слово љубве".

- Управо та истина да смо благословени Богом добили залог вере православне чиниће нас увек одговорнима и то на јеванђељски начин према себи, својој породици, комшијама, суграђанима, према свом народу, према свему што је наше, одговорнима према својој држави, али одговорнима и за читав свет - рекао је патријарх српски.

Он је истакао да православна вјера чини идентитет српског народа, његово народно биће, ма гдје се Срби у дијаспори налазили.

- Наша одговорност у вери се састоји у сведочењу Христа јер та православна вера заиста нас је конституисала и обликовала оваквима какви јесмо - истакао је патријарх Порфирије.

Говорећи о јеванђелисти Марку, који је први писао Јеванђеље Христово, односно први ставио у писану ријеч искуство Цркве о живом Богу који је походио људски род, патријарх је нагласио да људи треба да изграде јеванђељске врлине у себи.

Патријарх Порфирије је навео да је свети Марко писао о Богу, који је себе ограничио људским тијелом и дошао међу људе, не зато што је морао, него зато што је по својој суштини љубав, као и да је Бог из љубави створио цијели свијет, а на крају и човјека као круну свијета.

- Син Божији је дошао међу људе ради нашег спасења да пострада, буде распет и да умре на крсту, али и да победи смрт, да смрт буде преварена и прогута мамац који се зове живи Бог и да он изнутра смрт обеснажи и победи у дубинама ада, а нама подари живот - рекао је патријарх српски.

Црква Светог Марка на Ташмајдану грађена је од 1931. до 1940. године према великом узору, цркви манастира Грачаница.

У цркви је саркофаг са моштима цара Душана, те са земним остацима неколико владика, као и чланова династије Обреновић, међу којима посљедњег краља из династије Обреновића Александра Обреновића и његова супруге Драге Машин.

Ту је сахрањен и први ктитор мале цркве, трговац Лазар Панча, а у цркви се чува једна од најбогатијих збирки српских икона 18. и 19. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана