Пашалић: Сјетва завршена на 60 одсто ораница у Српској

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је током данашње посјете Бијељини да су услови за јесењу сјетву добри и да је овај посао већ завршен на више од 60 одсто ораница у Српској.

"Очекујемо сјетву озимих усјева на 62.000 хектара, од тога је 41.000 хектара пшенице, што је уобичајено у нашим условима. Иако имамо благи пад када је у питању сјетва пшенице од неколико процената, расту површине под уљаном репицом и укупна површина у јесењој сјетви се не умањује", рекао је Пашалић.

Он је истакао да су временски услови за сјетву повољни и да се на тржишту налази доста репроматеријала, те да ће сјетва бити нешто јефтинија него прошле године, с обзиром на то да су јефтинији сјеме и ђубриво.

"Када су у питању подстицаји, домаћи произвођачи ће за пшеницу имати 300 КМ по хектару, регресирани дизел 100 литара по хектару и друге подстицајне мјере везане за капиталне инвестиције", истакао је Пашалић.

Ресорни министар је позвао пољопривреднике да пријављују површине које су посијали и навео да је у функцији систем који путем сателитских снимака препознаје површине на којима се налази пшенице и оне на којима се не налази, а које су пријављене.

"Ту нећемо правити компромисе, сви који пријаве сјетву пшенице на површинама гдје то нису урадили биће искључени из подстицаја наредне двије године", упозорио је Пашалић.

У разговору са новинарима, он је нагласио да је Влада Републике Српске у случају тржишних вишкова реаговала кад год је било потребе.

"Немогуће је да иједна влада, и у много моћнијим земљама, потпуно елиминише све проблеме које је изазвала ковид пандемија, али ми смо до 1. новембра откупили 4.700 товних јунади, 10.000 товних свиња и 12.000 тона поврћа и издвојили за те намјене пет милиона марака додатних средстава из Компензационог фонда, не из аграрног буџета", рекао је Пашалић.

Он је додао да увијек остаје питање заштите домаће производње и увођења евентуалних такси када је ријеч о увозу пољопривредних производа у тренутку када и домаћи произвођачи имају вишак тих истих пољопривредних производа.

"Мислим да би заиста у том смислу требали нешто конкретно да урадимо", рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана