Парови настављају битку за потомство

Анита Јанковић-Речевић
Парови настављају битку за потомство

БАЊАЛУКА - Парови који нису успјели да се остваре у улози родитеља, а којима је вантјелесна оплодња једина шанса, настављају своју највећу битку, ону за потомство, јер у Српској, након двомјесечне паузе, поново почиње извођење поступака оплодње.

У бањалучкој здравственој установи “Медико-С”, са којом Фонд здравственог осигурања РС има уговор о пружању поменуте услуге осигураницима, кажу да, уз поштовање свих мјера које су прописале републичке институције и Европска асоцијација за хуману репродукцију, поново почињу поступке лијечења неплодности и вантјелесне оплодње, а које су обуставили 14. марта због епидемије вируса корона. Наводе да у овој почетној фази враћања на уобичајени режим рада предност имају пацијенти који су били планирани за поступак вантјелесне оплодње у другој половини марта, те априлу и мају. Са свима њима ће бити контактирано како би добили нови термин и били припремљени за процедуре.

- Имајући у виду препоруке струковних удружења и разумијевање према пацијентима, приоритет дајемо пацијентима поодмакле репродуктивне животне доби, потом свим врстама лијечења из области онкофертилитета, пацијенткињама са умјереном резервом јајника и тешким облицима мушког стерилитета - наглашавају у установи “Медико-С” и додају да поступак вантјелесне оплодње могу започети само пацијенти без симптома “ковида 19”, док они код којих се сумња на инфекцију или су били у контакту са зараженим особама прије започињања самих процедура морају бити тестирани. 

Из клинике истичу да су, како би избјегли и најмању могућност угрожавања здравља пацијената, увели строге епидемиолошке мјере које подразумијевању пажљиво распоређивање пацијената и тимова укључених у поступке лијечења неплодности уз строге мјере дезинфекције и тријаже.

- Наши тимови ће у почетној фази обављати консултације телемедицином и доступним онлајн каналима комуникације све до момента док није неопходно физичко присуство пацијената у клиници - појашњавају у ЗУ “Медико-С” и позивају пацијенте да поштују прописане мјере самозаштите.

Фонд здравственог осигурања РС паровима који природним путем не могу да добију бебу финансира три покушаја вантјелесне оплодње и то у цјелости женама до 40 година старости, 50 одсто трошкова сноси се за жене од 41. до навршене 42 године, а мајкама старијим од 42 године које дијете роде поступком вантјелесне оплодње у цјелости се рефундирају трошкови.

- За четири мјесеца ове године одобрено је 130 захтјева за финансирање вантјелесне оплодње, док је лани укупно одобрено 630 захтјева, од чега се 300 односило на први покушај, 200 на други и 130 на трећи покушај оплодње. У периоду од 2007. до 2018. укупно је одобрено 4.596 захтјева - навели су у Фонду здравства и додали да се годишњи трошак за вантјелесну оплодњу креће око 2,5 милиона КМ, а да једна процедура, која подразумијева дијагностику, терапију и сам поступак, кошта око 5.500 КМ. У фонду подсјећају осигуранике да могу остварити право и за рефундацију трошкова вантјелесне оплодње која је рађена у иностранству, али само у случају ако поступак није могао бити обављен у Српској.

Чување ембриона

Фонд здравственог осигурања РС међу првима у региону је почео да финансира услугу чувања ембриона, што је од великог значаја за парове који прођу поступак вантјелесне оплодње, јер захваљујући овој услузи жене не морају поново да се излажу хормонској терапији па сам поступак траје краће.

- Финансирање услуге чувања ембриона на двије године реализује се од 2017. године и лани су 133 брачна пара користила ту услугу, за шта смо издвојили 66.500 КМ. У 2018. години смо за 73 пара финансирали чување ембриона - рекли су у Фонду здравства.

+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана