Падобрански куп Приједор 2012 окупио 77 падобранаца

Агенције
Падобрански куп Приједор 2012 окупио 77 падобранаца

Приједор - Седамнаести петровдански падобрански куп "Приједор 2012" на Аеродрому Урије окупио је 77 падобранаца.

Куп је међународног карактера, а томе у прилог иде и чињеница да је ове године уврштен у календар Свјетске ваздухопловне асоцијације одмах иза свјетских купова.

"Приједор 2012" окупио је 77 падобранаца, односно два појединачна такмичара и 15 екипа са по пет чланова, из Словеније, Хрватске, Мађарске, Србије, Чешке, Македоније, Црне Горе и БиХ.

Куп је отворио предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић који је рекао да му је припала велика част да отвори ову манифестацију у години када се обиљежавају значајни јубилеји, као што су 70 година од оснивања Прве партизанске авијације и 60 година од оснивања Аеро клуба "Приједор".

"Вишедеценијско постојање овог клуба и 17 година трајања овог купа са добрим угледом и репутацијом сврстали су Приједор међу сједишта спортског ваздухопловства и падобранства у регији и Европи и како се то у данашњем жаргону каже, Приједору дало још један бренд", рекао је Радојичић отварајући Куп.

Купу је присуствовала и министар породице омладине и спорта Нада Тешановић.

"Петровдански падобрански куп у функцији популаризације падобранског спорта на овим просторима, али промотер и овог града и Републике Српске", рекла је она.

Ово Министарство већ неколико година подражава ово велико спортско такмичење, па је тако ове године обезбијеђено гориво за авионе у вриједности од 50.000 КМ.

Начелник општине Приједор Марко Павић, који је на челу Организационог одбора Купа, истакао је да су спортисти увијек најбољи промотери неке средине.

"Надам се да ће сви учесници овог такмичења одавде однијети лијепе успомене и поново се враћати у наш град. Када једна манифестација живи 17 година, онда је то знак да она има традицију и имиџ и да је достигла одређени ниво, што само потврђују десетине падобранаца који се из године у годину враћају у Приједор", рекао је Павић.

Директор Купа Манојло Миловановић рекао је да ће ову манифестацију, као и претходне двије на којима је обављао ову функцију, сматрати успјешном ако сутра када буду завршени скокови на Аеродрому Урије буду постројени сви који су ту били и данас.

"То значи без повреда и без оног најгорег, а за то је потребна дисциплина. Драго ми је што је сваке године овај строј све већи и већи, али знате како се каже, што су веће снаге то су већи губици. Инсистирам на дисциплини, примјењујте оно што сте учили и слушајте инструкторе и судије", истакао је Миловановић.

Скокови се изводе по Правилнику ФАИ у класичној дисциплини скок на циљ. Са висине од 1.100 метара изводи се осам скокова уз полуфиналне и финалне скокове, а свака екипа броји по пет такмичара.

Организатори овогодишњег купа су Ваздухопловни савез БиХ, Ваздухопловни савез РС и Аеро клуб "Приједор", а покровитељи Министарство одбране БиХ, Министарство за породицу, омладину и спорт РС и општина Приједор.

Проглашење побједника овогодишњег купа заказано је за сутра у 16.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана