Нове услуге искорак у здравству

Данијела Бајић
Нове услуге искорак у здравству

БАЊАЛУКА - Нова врста терапије која уништава микрометастазе које нису видљиве голим оком код обољелих од малигних болести, те магнетна резонанца срца само су неке од осам нових услуга доступних пацијентима у Српској које финансира Фонд здравственог осигурања РС.

У Фонду здравства истичу да нове услуге, које финансирају од почетка мјесеца, представљају искорак у лијечењу осигураника, те су наставак финансијске подршке фонда када је ријеч о улагањима здравствених установа, посебно у смислу опреме и кадра. Једном од нових услуга која је на располагању пацијентима у Универзитетском клиничком центру РС, хипертермичком интраоперативном апликацијом цитостатика, комплетира се онколошко лијечење, али и смањују трошкови хемиотерапије.

- Ријеч о интраоперативној апликацији захваљујући којој се уништавају микрометастазе које нису видљиве голим оком - казали су у Фонду здравства.

Будући да су осигураници који болују од малигних болести ослобођени плаћања партиципације, у фонду ће, кажу, ову услугу у потпуности финансирати за оне осигуранике којима је неопходна. Осим тога, пацијентима су у УКЦ-у доступне двије нове услуге из области ортопедије.

- Ријеч је о терапији плазмом тромбоцита, као и терапији плазмом тромбоцита под контролом ултразвука захваљујући којима се смањује потреба за оперативним лијечењем као и дуготрајним физикалним третманом - објаснили су у Фонду здравства. Такође, како су додали, у УКЦ-у су уведене и нове услуге из области радиологије, попут магнетне резонанце срца, МР артографије, МР ангиографије коронарних крвних судова и слично.

У Фонду здравства подсјећају да су почетком ове године почели да финансирају 33 нове услуге због којих су осигуранике слали на лијечење изван РС.

- Фонд кроз континуирану финансијску подршку здравственим установама настоји да ојача здравствени систем, али и да га додатно унаприједи и у том смислу ће увијек подржати увођење нових услуга. Са сваком новом здравственом услугом смањује се потреба упућивања осигураника на лијечење изван Српске - рекли су у фонду и додали да се на на тај начин смањују и трошкови здравствене заштите изван РС, а тај новац усмјерава у болнице и домове здравља у Српској.

Републички координатор за малигна обољења РС Зденка Гојковић каже да нове терапијске опције значајно побољшавају исход лијечења код малигних болести.

- Број терапијских опција у Српској се константно повећава. Прије десет година имали смо четири препарата, док данас само на онкологији имамо скоро 20 различитих. Нећемо стати, идемо даље - казала је Гојковићева.

Предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке “Искра” Сузана Кекић каже да је за обољеле од малигних болести увођење сваке нове терапије од немјерљивог значаја.

- Захваљујући савременим терапијама живот обољелих продужава се и до седам година - казала је Кекићева и додала да је Клиника за онкологију УКЦ-а РС и до сада настојала да набави што квалитетније и иновативне терапије.

Износи

У Фонду здравственог осигурања кажу да су у овој години планирани већи износи за болничку здравствену заштиту и то за 10,5 милиона КМ у односу на 2019. годину.

- То јасно указује да је опредјељење фонда очување здравственог система, између осталог, увођењем нових процедура, односно здравствених услуга, лијекова и слично - казали су у Фонду здравства који ће овог мјесеца почети да финансира и уградњу кохлеарног имплантата за дјецу са оштећеним слухом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана