Пацијентима мањи трошкови

Драгана Келеч
Пацијентима мањи трошкови

Бањалука - Пацијенти у Српској који болују од неонколошких обољења, а којима је неопходна биолошка терапија, идуће седмице би требало да бесплатно почну са примањем ове терапије у Клиничком центру Бањалука.

Бањалучанка Ирена В. већ три године болује од улцерозног колитиса, а биолошку терапију "хумира" прима већ десет мјесеци изван РС и нада се да ће пацијентима бити смањени огромни трошкови лијечења.

- Сваки одлазак на терапију кошта ме око 400 КМ. Искрено се надам да ће ускоро бити та терапија уведена и у РС, јер се често дешава да због недостатка новца не могу сваке друге седмице да одем на терапију - истакла је ова Бањалучанка.

У Фонду здравственог осигурања РС (ФЗО РС) су рекли да је завршена тендерска процедура за набавку лијекова и да терапија ускоро треба да почне да се даје у КЦ Бањалука.

- У току је потписивање уговора са добављачима - истакли су у Фонду.

Наиме, ФЗО РС је још у марту ове године донио одлуку да ће убудуће финансирати биолошку терапију и за лијечење немалигних обољења осигураним лицима. Овај приједлог Министарства здравља и социјалне заштите РС и Фонда здравственог осигурања РС је подржао Управни одбор ФЗО РС, који је донио одлуку о усвајању листе биолошких лијекова. Фонд је до сада финансирао биолошку терапију само за обољеле од малигних болести, а сада ће ова најсавременија терапија о трошку Фонда бити доступна и обољелима од Кронове болести, улцерозног колитиса, реуматоидног артритиса, јувенилног идиопатског артритиса, псоријатичног артритиса и анкилозирајућег спондилитиса.

Терапија је намијењена пацијентима чије лијечење уобичајеним терапијама није дало резултате, због чега се Фонд често суочавао са захтјевима осигураника за набавку биолошких лијекова или рефундацију лијекова које су сами куповали. Иначе, биолошка терапија је изузетно скупа и само за једног пацијента она годишње кошта око 30.000 марака.

Предсједник Удружења обољелих од упалних болести цријева БиХ Алма Хаџић рекла је да биолошке терапије већ неки пацијенти примају и да ће сви од идуће седмице у Клиничком центру Бањалука бити укључени.

Стручњаци

Медицински стручњаци истичу да биолошка терапија захвата само туморске ћелије, док здраве ћелије организма у већој или мањој мјери остају поштеђене. Сматра се да биолошку терапију пацијенти знатно лакше подносе него хемотерапију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана