Пацијенти због боловања путују и чекају сатима

Драгана Орловић
Пацијенти због боловања путују и чекају сатима

Бањалука - Како би стигли пред љекарске комисије Фонда здравственог осигурања РС које одлучују о продужетку боловања, пацијенти су приморани да путују у друге општине, гдје због гужви сатима чекају на пријем.

Највеће гужве владају у бањалучкој филијали у коју стижу и пацијенти из околних општина. Свакога од њих натјерала је нека мука и лоше здравље, због чега вишечасовно чекање у уском ходнику отежано подносе. Повремено отварају прозоре да удахну мало ваздуха. Неријетки су међу њима и са штакама.

Жељко В. којег смо затекли у чекаоници у бањалучком Дому здравља, каже да је аутобусом у седам ујутро допутовао из Мркоњић Града. Пред комисију мора у име сина који је имао саобраћајну несрећу.

- Други пут сам овдје, како чекам умјесто њега. Мени је некако и лако јер нисам болестан, али има људи које су разне муке са здрављем овдје довеле - казао је.

Преко пута њега затекли смо и Весну Тривић из Бањалуке, која је већ годину и по због дијабетеса на боловању и сваког мјесеца излази пред комисију. Једна је од ријетких која се не жали на гужве и чекање.

- Има много болесних и једноставно мора да се чека. С обзиром на број људи који свакодневно овдје циркулише, комисија брзо ради. Не могу да се жалим - рекла је Тривићева.

Са друге стране, Бањалучанин Јован Нишић каже да би ипак требало нешто у вези са овим питањем предузети како би се редови скратили.

- Наравно да труднице и инвалиди имају предност приликом чекања, али ту је и велики број оних са тешким болестима, због чега је чекање потребно свести на минимум - рекао је Нишић.

Директор Дома здравља Градишка Тихомир Михајловић каже да је до прије годину и по, свака филијала Фонда имала своју првостепену комисију. Фонд је, како каже, плаћао те комисије, чији су се чланови састајали једном или два пута седмично и рјешавали сва боловања дужа од мјесец.

- Међутим, због рационализације многе општинске комисије су укинуте и централизоване у неколико центара, па тако Градишка, Козарска Дубица, Србац, Шипово, Мркоњић Град и њихова околна мјеста сливају се у Бањалуку и тамо се стварају гужве - казао је Михајловић.

Према његовим ријечима, нелогично је да сви веома болесни људи сваког мјесеца километрима путују и сатима чекају да би изашли пред комисије.

- Док су радиле општинске комисије пацијенти би све  завршили за пола сата и нису морали да се муче и путују до Бањалуке - рекао је Михајловић.

Додаје да је упутио захтјеве надлежнима да им врате комисију у Градишку, али да је добио одговор да то није могуће.

- Пацијенти су незадовољни јер се пате, а како и не би били. Нема логике да ако смо 20 година имали ову комисију, да је сада немамо - додао је Михајловић.

У Фонду здравственог осигурања РС (ФЗО РС) кажу да се њихове првостепене комисије за боловања, које дјелују у оквиру Завода за медицину рада и спорта налазе у Бањалуци, Приједору, Добоју, Зворнику, Требињу, Бијељини, Градишци, као и у просторијама Фонда у Источном Сарајеву и Фочи.

- Због квалитетнијег и стручног кадра Завод је ангажован у свим тим комисијама - објашњавају у Фонду.

Према посљедњим подацима са којима у ФЗО РС располажу, комисије за оцјену привремене неспособности за рад преко 30 дана само у априлу прегледале су 4.353 осигураника.

- Најчешћа обољења због којих су радници били привремено неспособни за рад, су повреде, тровања, болести мишићно-коштаног система и тумори - рекли су у Фонду.

Највише осигураника који су на боловањима је из сљедећих група обољења

-  повреде и тровања -  912 осигураника

- болести мишићно-коштаног система -  748 или 17 одсто

- тумори - 521 осигураника или 12 одсто

- трудноћа, рађање и бабине - 500 или 11 одсто

- болести система крвотока - 413 или 9 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана