"Па", "овај": У говору младих све више поштапалица

Срна
"Па", "овај": У говору младих све више поштапалица

За надарене ученике основних и средњих школа из Добоја данас је одржана радионица "Проговори да видим ко си" о побољшању говорних навика с обзиром на то да је код младих заступљен велики број поштапалица у говору, неразговјетност, неартикулација и мумлање.

"Млади данас реченицу почињу са `па`, `овај`, то су поштапалице, говорничке мане о којима је причао чак и Бранислав Нушић у свом уџбенику `Реторика` још 1933. године", рекао је глумац Милан Босиљчић који води радионице основцима.

Он је навео да се први негативни ефекти уоче током разговора за посао када се од кандидата тражи да исприча нешто о себи.

Овом тематиком већ седам година бави се београдско Удружење за унапређење и развој културе јавног говора "Изражајност", кроз коју је обуку прошло око 25.000 дјеце и наставника у Србији, Републици Српској и дијаспори.

"Издали смо и прво званично наставно средство `Проговори да видим ко си`, које је уврштено у Србији и Српској од трећег разреда основне до краја средње школе као званични приручник за културу говора", изјавио је Босиљчић, те додао да је циљ уџбеника да надогради оно што нема у школству.

Босиљчић је појаснио да се култура изражавања, у многим земљама, попут Данске, Норвешке, Финске, изучава као страни језик, и учи се од првог разреда основне школе, али да то, тренутно, није случај у Србији, као ни у Републици Српској.

Он је појаснио да пројекат предвиђа четири радионице у трајању од по три часа, током којих ће дјеци бити представљене одређене вјештине културе говора.

Савјетник градоначелника Добоја Дијана Каленић рекла је новинарима да су радионице намијењене надареним ученицима са изразитим општим успјехом и постигнутим резултатима на такмичењима.

Према њеним ријечима, за учеснике су обезбијеђене књиге "Проговори да видим ко си" аутора Слободана Роксандића, коју су издали Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске и београдско удружење "Изражајност".

Она је најавила да ће по завршетку радионица, у мају, полазници презентовати своје стечене вјештине.

Данашњи полазници указали су на то да најчешће нису свјесни употребе поштапалица као страних ријечи, које су присутне у свакодневном говору.

Радионице, чији је покровитељ градоначелник Добоја, одржавају се у Гимназији "Јован Дучић" за основце, а за средњошколце на Саобраћајном факултету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана