Оживјела стара радна мјеста

Јелена Станић
Оживјела стара радна мјеста

БАЊАЛУКА - У Српској је током првих пет мјесеци ове године посао нашло 12.279 особа, што је за 38,2 одсто више него у истом периоду лани, а највећи број њих запослен је у областима прерађивачке индустрије, пољопривреде, лова и шумарства те у трговини и угоститељству.

Казали су то за “Глас Српске” у Заводу за запошљавање Републике Српске додајући да је прошле године до јуна мјесеца запослено 9.257 особа.

- Када је ријеч о броју лица на евиденцији незапослених, у мају ове године евидентирано је 2.764 пријављених по разним основама, што је за 1.390 или 33,5 одсто мање него мају 2020. године - појаснили су у Заводу.

Додали су да је до краја прошлог мјесеца у Српској регистровано 77.455 незапослених, што је за 11.356 или 12,8 одсто мање него у истом периоду прошле године, када је било 88.811 незапослених.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић, коментаришући ове податке казао је да је пандемија вируса корона утицала на стварање искривљене слике о већем броју запослених људи.

- Нема велике разлике у односу на претходни период. Дио ове статистике су људи који су престајали да раде за вријеме пандемије, или су радили на црно, нису били евидентирани. Такође, људи који су радили у овим областима на одређено вријеме, па престајали да раде због затварања објеката у пандемији, сада су поново враћени на иста радна мјеста - појаснио је Савановић додајући да је чињеница да је појачан тренд пријављивања радника.

Истакао је да нема много нових капацитета радника у односу период прије затварања због ширења вируса.

- Послодавци су мало промијенили однос према радницима, јер су схватили да их непријављивање или пријављивање на минималац уз коверту, може скупо коштати - казао је Савановић истичући да су послодавци свјесни да је тешко наћи радника, посебно квалитетног.

Многи су лани, додао је Савановић, остали без посла и схватили да им се не исплати да раде на црно или за минималац.

- Посебно радници који мјесецима нису радили у области угоститељства настојали су да оду у иностранство. Прошле године нису могли да оду због затворених граница, али након што се пандемија смирила и кад су сусједне земље дозволиле туристичке посјете, наши људи су кренули у потрагу за плаћенијим пословима - рекао је Савановић.

Како је казао, Српска сваког љета губи велики број радника који одлазе на сезонски рад у иностранство, што се ни ове године није промијенило. Додао је да је битно да буду побољшани услови рада у свим секторима, да нам радници не би одлазили.

Мјере

У Заводу за запошљавање Републике Српске казали су да се тржиште рада полако опоравља, упркос негативном утицају пандемије на економију.

- Томе су сигурно допринијеле и мјере Владе РС, које су биле усмјерене на очување постојећих радних мјеста и производних процеса - истакли су у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана