Отворена врата за око 7.000 бруцоша

Драгана Келеч
Отворена врата за око 7.000 бруцоша

Бањалука - На факултетима у Српској јуче су поводом почетка нове академске године одржани свечани пријеми за више од 7.000 бруцоша, који су, уз ријечи добродошлице, дочекани са жељама да постану узорни и успјешни академски грађани.

Први традиционални академски час сви млади су нетремице испратили, док су им се декани и будући професори представљали и објашњавали како их чека напоран рад, труд, али и најљепши студентски дани.

Поводом почетка нове академске 2015/2016. године стигла је и честитка министра просвјете и културе РС Дане Малешевића, који је свим високошколским установама и студентским организацијама поручио да је неопходно јачати сарадњу универзитета и тржишта рада, и образовати кадар за којим постоји потреба.

И министар правде РС Антон Касиповић обратио се бруцошима на праву, поручивши им да становници РС не желе да се Српска икад више брани оружјем, али да је неопходно да се она брани знањем.

- Бранећи Српску знањем најбоље ћемо доказивати исправност идеје постојања Републике, доказујући могућност да овај дио БиХ живи и напредује - поручио је Касиповић на академском часу на Правном факултету у Бањалуци.

Декан Правног факултета Витомир Поповић рекао је да је ове године примљено 300 студената, али да би било добро да ресорно министарство одобри упис додатног броја студената који су заинтересовани за правничку професију. И предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић поздравио је бруцоше на Правном факултету у Бањалуци, истакавши да су тај факултет похађали највиши функционери у Српској.

Нове бруцоше поздравио је и министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, који је том приликом посјетио  Медицински факултет у Бањалуци.

- Завршетак овог факултета отвара могућности запошљавања у Српској, а очигледно је занимање које је конкурентно и у ЕУ - рекао је Богданић.

Декан Медицинског факултета Милан Скробић рекао је да тај факултет уписују углавном најбољи средњошколци и изразио очекивање да ће, у сарадњи са наставницима и асистентима, имати једну натпросјечну генерацију.

Будуће бруцоше поздравио је и декан Пољопривредног факултета у Бањалуци Никола Мићић, који сматра да би пољопривредне науке требало да имају значајнију примјену у друштвеној заједници, наводећи да се у БиХ дневно увози храна вриједна 6,5 милиона марака.

Свечани пријеми организовани су и на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву, а свим студентима и професорима упућене жеље за што бољи успјех.

Дефицитарна занимања

Дане Малешевић је рекао да је ресорно министарство, креирајући уписну политику за 2015/2016. годину, посебним мјерама подржало упис студената на студије које су препознате као дефицитарна занимања и позвао студенте и професоре на високошколским установама на сарадњу, јер је заједнички циљ квалитетно високо образовање у Српској.

Укупан број уписаних студената у прву годину првог циклуса студија

- Универзитет у Бањалуци  3.665

- Универзитет у Источном Сарајеву 2.959

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана