Отворен стечај у Фабрици цијеви "Унис" из Дервенте

Милијана Латиновић
Отворен стечај у Фабрици цијеви "Унис" из Дервенте

ДЕРВЕНТА - У Фабрици цијеви "Унис" из Дервенте данас је отворен стечај, потврдио је за "Глас Српске" стечајни управник Лазо Ђурђевић.

Ђурђевић је  истакао да је преузео рјешење у Окружном привредном суду у Добоју.

- Друга страна има рок осам дана да се жали, међутим жалба не одгађа извршење - рекао је Ђурђевић.

Предсједница Синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић каже за "Глас Српске" да стечај није добро рјешење ни за једну фирму, али да је за запослене у овој пропалој фабрици то једини излаз.

- Свјесни смо да је "Унис" презадужен и да нећемо вјероватно ни успјети да наплатимо сва потраживања, али барем ће нам стаж бити повезан и очекујемо да ће се и Влада кроз програм социјалног збрињавања радника побринути за нас – рекла је Миланковићева.  

Захтјев за стечај "Униса" почетком године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника именован је Лазо Ђурђевић. 

Проблеми у "Унису" трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања су требала бити измирена у наредних десет година, али га Управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана