Отров вреба из луткица

Свјетлана Ћуричић
Отров вреба из луткица

Бањалука - На тржишту Републике Српске пронађено је девет врста играчака, махом из Кине, у којима су откривене недозвољене количине фталата - супстанце која се користи за омекшавање пластике, а која је штетна за здравље људи.

Ријеч је о луткама са ликовима из популарних цртаних филмова "Cartoon Elsa" и "Bella bestia", те "CHERRY", "Smile fashion girl", "Happy angel", "Little pony", "Little horse", "Pony set, cute little pony" и "Fashion horse".

Главни републички здравствени инспектор Десимир Миљић рекао је "Гласу Српске" да су инспектори, у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ, испитали 18 узорака дјечјих играчака на садржај фталата.

- Анализом је утврђен недозвољен садржај ове материје код девет узорака, односно код пет лутака и четири узорка играчке "пони". У свим случајевима ради се о играчкама намијењеним дјеци старијој од три године - казао је Миљић.

Здравствени инспектори су у објектима, у којима су узети узорци, уништили преостале количине опасних играчака, а увозник једне врсте лутака са сједиштем у РС повукао је са тржишта преостале количине.

- С обзиром на то да сви остали увозници ових играчака имају сједиште у ФБиХ, обавијештена је надлежна федерална инспекција да наложи повлачење и уништавање осталих играчака - навео је Миљић.

До сада су у Српској повучена и уништена 253 комада небезбједних играчака. У Инспекторату РС очекују да ће у ФБиХ тај број бити већи, јер већи дио увозника има сједиште на територији тог ентитета.

Предсједник Удружења потрошача БиХ Гордана Булић каже да је углавном ријеч о роби из увоза, махом из Кине и земаља које нису чланице ЕУ.

- То значи да ти производи не подлијежу европским стандардима. Углавном се ради о копијама познатих брендова, односно роби која је јефтинија и мање квалитетна - казала је Булићева, која је родитељима савјетовала да буду обазриви кад купују дјеци играчке.

Ања Средић из Бањалуке каже да увијек провјерава декларације када купује играчке за свог осмомјесечног сина.

- Тешко је изабрати праву играчку, јер се у мору понуде често "провуку" и оне које нису безбједне. Чак ни цијена није прави показатељ, јер има врло скупих играчака, које су произведене у Кини, па њих избјегавам - рекла је Ања.

Фталати

Фталати су супстанце које имају способност да поремете хормоналну равнотежу па је у ЕУ већ неколико година забрањено њихово коришћење у играчкама. Међутим, фталати се још нашироко користе у различитим предметима у домовима, попут пластичног намјештаја, линолеума, ПВЦ завјеса за каду, пластичних кутија и фолија за паковање хране... Постоји много различитих типова фталата, а неки од њих имитирају женски хормон естроген. Најновије студије су показале да фталати мијењају начин функционисања мозга код дјеце, нарочито дјечака, тако што поништавају дјеловање мушког хормона тестостерона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана