Отпор на локалу закочио прелазак здравства на трезор

Данијела Стоканић
Отпор на локалу закочио прелазак здравства на трезор

Бањалука - Прелазак домова здравља на трезорски начин пословања закочен је због великог отпора у појединим локалним заједницама, у којима се плаше да ће

велика дуговања здравствених установа пасти на њихова плећа.

Домови здравља који су одабрани за пилот пројекат преласка на трезорско пословање још нису добили смјернице шта треба да раде, иако су надлежни још прије мјесец и по најавили да ће посјетити те здравствене установе и дати им упутства.

Почетне смјернице добила су два од десет домова здравља, а у осталим је поступак заустављен јер се локалне власти противе увођењу новог начина пословања.

Да у појединим општинама постоји отпор, потврдио је и министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

- Домови здравља ће прећи на нови систем пословања, то је сигурно. Када ће то бити, још се не зна, јер нам све већи отпор појединаца само продужује вријеме за завршетак тог посла - рекао је Богданић.

Каже да је прије петнаестак дана о трезорском начину пословања разговарао са начелницима Челинца и Прњавора, као и представницима њихових домова здравља, док ће са осталима разговарати у наредном периоду.

Директор Дома здравља у Бијељини Душко Миловановић истиче да се осим састанка, који су имали са представницима овог министарства прије мјесец, ништа ново није десило.

- Нико није долазио, нити је с нама контактирао о том питању. Све је неизвјесно - рекао је Миловановић.

Комисија коју је формирало Министарство здравља РС у протеклих мјесец није посјетила ни Дом здравља у Рогатици. Вршилац дужности директора овог дома здравља Синиша Миљешић каже да је, иако је на ову функцију постављен прије свега неколико дана, упознат са свим те тврди да никаква комисија није долазила.

- Комисија није долазила ни код нас, нити у општину. Осим тога, нико с нама није ни контактирао поводом новог начина пословања. Очекујемо да нам дају било какве најаве и упутства - рекао је Миљешић.

Нових вијести немају ни у Дому здравља "Свети Пантелејмон" у Котор Варошу, чији је директор Владимир Бибић истакао да их је министар Богданић посјетио прије неколико дана поводом завршетка објекта, али да се нису дотицали теме о трезорском пословању.

В.д. директора Дома здравља Прњавор Свјетлана Малић потврдила је да је недавно, заједно са колегама из Челница, имала састанак са представницима министарства, на којем су од надлежних добили почетне смјернице о увођењу новог система пословања кад су у питању финансије.

Десет домова здравља, који су обухваћени пилот пројектом,  на трезорски начин пословања требало је да пређу још крајем марта, али је овај посао у неколико наврата пролонгиран.

Шта се мијења

Како је раније објашњено, циљ трезорског начина пословања је боља контрола финансија. За разлику од садашњег начина рада, новац од примарне здравствене заштите ићи ће на рачуне општина, које ће потом средства у складу са потребама просљеђивати домовима здравља.

Пилот пројектом обухваћени су домови здравља у

Приједору

Бијељини

Челинцу

Модричи

Прњавору

Котор Варошу

Рогатици

Чајничу

Костајници

Источном Дрвару

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана