Отишао анђео који нас је ујединио

Драгана Орловић
Отишао анђео који нас је ујединио

Бањалука - Наше Софије више нема. Оставила нам је свима обавезу да се боримо још јаче и још више за сву дјецу. Софија, ти си наш завјет заувијек! Нека ти је вјечна слава и хвала ти што си нас ујединила!

Ријечи су ово којима су се јуче огласили из Хуманитарне организације "Будимо људи" када су саопштили да је трогодишња Софија Мићевић из Бањалуке преминула. То су  ријечи које су одјекнуле и у срцима многих, јер су из све снаге навијали да ова малена дјевојчица оздрави. Нажалост, изгубила је битку за живот.

Из организације "Будимо људи" речено је да су ступили у контакт са дједом, а затим и са Софијиним родитељима, који су им потврдили тужну вијест. Срце мале лавице није издржало.

- Јутрос у девет часова стало је срце великог борца, јунака који је водио невјероватне битке, а заједно са овим срцем стало је срце свих волонтера широм Републике, свих људи који су гледали према Београду посљедњих мјесец са надом и вјером - рекли су јуче у овој организацији.

Вијест о одласку ове мале хероине расплакала је многе. Завладала је туга уз осјећај невјерице, немоћи, бијеса, као и неминовно питање - зашто је тако морало да буде.

Малена Софија боловала је од акутне лимфобластне леукемије. Разбољела се са само четири мјесеца. Била је на лијечењу у Институту за здравствену заштиту мајке и дјетета "Др Вукан Чупић" у Београду, гдје је примала терапију како би што прије могла отпутовати на лијечење у САД. 

На тај пут није успјела да оде. Ипак, успјела је у једном - да уједини цијелу Републику Српску, БиХ, регион, али и шире. Када се сазнало да је за њено лијечење у клиници у Балтимору потребно 270.000 долара, границе су се изгубиле. Помоћ је почела да пристиже са свих страна.

Софијине очи и осмијех разоружали су и освојили хиљаде људи, који су се безрезервно одазвали позиву да јој помогну. За њу су игране утакмице, организоване приредбе, представе и концерти. Ујединила је младе, старе, па чак и политичаре.

Сви су се молили за Софијино оздрављење, а њено име поменуто је поводом Цвијети и у једној цркви у Чешкој.

Каравани хуманости обишли су многе градове и општине како би прикупили помоћ за њено лијечење. Сви су радили сложно и хуманост је заблистала пуним сјајем. Упркос томе што је у кратком року прикупљен новац за први дио лијечења, дјевојчица није успјела да дође до спасоносне клинике "Џон Хопкинс". Њено здравствено стање је било веома лоше, због чега љекари нису могли да је упуте на тако далек пут.

Мали анђео је показао да у многима од нас постоји људскост и доброта на коју не смијемо заборавити ни сада, када Софија више није са нама.

Телеграм саучешћа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је породици Мићевић телеграм саучешћа поводом смрти њихове дјевојчице. Поруке саучешћа породици и родбини јуче су преплавиле друштвене мреже, али и све портале који су објавили вијест да је малена Софија преминула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана