Отац даровао бубрег кћерки

Д. С.
Отац даровао бубрег кћерки

Бањалука - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС у петак је успјешно обављена 30. трансплантација бубрега, за коју су комплетну преоперативну припрему пацијента и даваоца урадили домаћи љекари на Одјељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести.

У припреми трансплантације коришћена је техника за размјену налаза путем видео-конференције са Војномедицинском академијом (ВМА) у Београду, а то подразумијева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о извођењу процедуре.

Помоћник генералног директора за медицинске послове Слободан Хајдер истакао је да ће, иако су љекари УКЦ-а још једном доказали да су способни да сами обављају овај посао, супервизија искусних колега бити потребна још неко вријеме.

- Прва трансплантација бубрега у УКЦ-а урађена је прије седам година уз помоћ тима из ВМА-а који све вријеме учествује у едукацији нашег кадра. Претходна, односно 29. трансплантација обављена прије мјесец  - казао је  Хајдер.

Шеф медицинског дијела Тима за трансплантацију УКЦ РС Милорад Грујичић истакао је да су пацијенти, који су били шесточасовној трансплантацији бубрега, добро, а ријеч је оцу који је свој кћерки даровао бубрег. 

- Прошле године наша пацијенткиња, којој је донор био дјед, родила здраво дијете. Осим ње, у другом стању је још једна наша пацијенткиња - казао је Грујичић.

У овој здравственој установи истакли су да ће убудуће трансплантациони тим УКЦ-а највећим дијелом самостално обављати ову процедуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана