Основана Хрватска академија за знаност и умјетност БиХ

СРНА
Основана Хрватска академија за знаност и умјетност БиХ

Мостар - Свечаном сједницом у Мостару данас је основана Хрватска академија за знаност и умјетност у БиХ /ХАЗУ/, а за предсједника је изабран Јаков Пехар.

Промовисано је 13 сталних чланова академика, међу којима је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Оснивачи и чланови ХАЗУ-а поручили су да ће основни циљеви Академије бити очување културног и историјског идентитета хрватског народа у БиХ, те јачање научног доприноса у свим битним друштвеним питањима унутар БиХ.

"ХАЗУ ће покушати попунити празнине у умјетности, науци и култури и радити на подизању инфраструктуре. Мислим да требамо сви заједно сјести и одредити ко треба одлучивати о науци и умјетности у БиХ", поручио је Пехар.

У контексту сарадње с другима, професор Божо Жепић рекао је да ће Академија бити отворена за сарадњу са свим установама ове врсте у БиХ, односно с другим академијама.

Предсједник ХДЗ-а БиХ тврди да је овај дан од историјске важности, иако већина можда тога још није свјесна.

"Желимо створити амбијент у којем ће БиХ имати европску будућност и у којој ће ово бити једна од карика осигурања апсолутне равноправности бошњачког, хрватског и српског народа, као и свих грађана", истакао је Човић.

Премијер Владе Херцеговачко-неретванског кантона Денис Ласић, чија је Влада и створила правни оквир за оснивање Академије, подсјетио је да је идеја потекла од неколико научника и ентузијаста, те навео да ХАЗУ може бити сигуран темељ за чување хрватског идентитета и изградњу срећније будућности.

На оснивању је био присутан и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, који је поручио окупљенима да овим чином на неки начин стварају историју, будући да ће ХАЗУ представљати биће хрватског народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана