Оружја се одриче хиљаде становника

Данијела Стоканић
Оружја се одриче хиљаде становника

Бањалука - Продужетак рока и јефтиније љекарско увјерење за оружни лист нису мотивисали власнике оружја у Републици Српској да продуже своје дозволе, због чега ризикују да остану без пиштоља и револвера.

Становницима РС остало је још само мјесец да добију валидне дозволе за оружје, а уколико то не учине, осим заштитне мјере одузимања оружја, како кажу у Министарству унутрашњих послова РС, очекује их и казна од 1.200 до 1.500 КМ.

Првобитни рок за замјену оружних листова био је крај прошле године, међутим, на захтјев становника, који нису успјели да изврше своју законску обавезу на вријеме, шансу за то добили су до 30. јуна.

Према ријечима начелнице Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирне Миљановић, податак са терена говори да је одзив за легализацију оружја веома слаб.

- Због тога још једном позивам све становнике РС да изврше своју законску обавезу. Захтјев за замјену оружних листова могу предати и они који су оружје предали прошле године и на тај начин вратити га назад - рекла је Миљановићева.

Како би колико-толико олакшали легализацију оружја, Завод за медицину рада и спорта РС снизио је и цијену љекарског увјерења за 20 марака. Упркос томе, по љекарско увјерење за оружне листове, каже директорица Завода Мира Поповић, дневно у просјеку дођу двије особе.

- Иако се приближава крајњи рок, гужве нема, док нас је крајем прошле године свако јутро пред вратима чекало најмање 200 душа - рекла је Поповићева.

Оружни лист за оружје за личну безбједност издаје се са роком важења од десет година, осим за особе старије од 65 година којима се оружни лист издаје трајно. Уз захтјев за издавање оружног листа потребно је приложити доказ о поријеклу оружја, доказ о уплаћеној такси за рјешавање захтјева у износу од 30 КМ, доказ о уплати накнаде за образац оружног листа од 20 марака, те љекарско увјерење.

Нови Закон о оружју и муницији РС ступио је на снагу у априлу 2016, а само годину раније одузето је 22 килограма експлозива, 305 пушака и 83 пиштоља, као и 891 комад минско-експлозивних средстава и 32.543 комада муниције.

Оружни лист

Према Закону о оружју и муницији РС, оружни лист је исправа на основу које се држи и носи оружје, а у коме су наведени подаци о оружју и његовом власнику.

До краја прошле године Министарству унутрашњих послова РС поднесено је 21.827 захтјева за замјену истеклог оружног листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана