Организација "Сви за Космет" подијелила ђачки прибор ученицима јужно од Ибра

Срна
Foto: Срна

ЛИПЉАН- Невладина организација "Сви за Космет" из Београда завршила је данас акцију подјеле ђачког прибора ученицима основних школа јужно од Ибра.

"Уручењем 50 комплета ђачког прибора ученицима Основне школе Браћа Аксић у Липљану и истуреном одјељењу у Сувом долу код Липљана привели смо крају овогодишњу акцију у којој је подијељено 1.500 комплета", рекао је Срни члан ове организације, ђакон Братислав Богдановић.

Он је додао да је почетком ове школске године акција почела подјелом ђачког прибора управо ученицима ОШ "Браћа Аксић" у истуреним одјељењима у селу Рабовце и Старом Грацку.

У Рабовцу и Старом Грацку, удаљеним по пет километара од Липљана, гдје се налази сједиште матичне школе, остало је по 16 ученика од првог до осмог разреда у потпуној изолацији.

"Чињеница је да скоро не постоји неко истурено оделење које се не налази у изолацији, али је, по нашој оцени, најтежа ситуација у Рабовцу и Старом Грацку, познатијем по убиству 14 српских жетелаца у јулу 1999. године", додао је Богдановић.

Он је позвао људе добре воље да добровољним прилозима помогну у обезбјеђивању зимске одјеће и обуће за дјецу, посебно у планинским селима на подручју општина Ново Брдо и Косовска Каменица у којима живи око 200 дјечака и дјевојчица у веома тешким условима.

Вршилац дужности директора Основне школе "Браћа Аксић" Бобана Мирић захвалила је на помоћи, наводећи да је ово једина школа у Србији у којој се настава не одржава понедјељком, јер је тада пијачни дан у Липљану, због чега је Команда КФОР-а још 2000. године савјетовала да се ради безбједности ученика и наставника, умјесто понедјељком, настава одржава суботом.

У Липљану је од око 10.000 Срба, колико их је до 1999. године живјело у овом граду, остало њих око 1.000 у дијелу града ослоњеном на Цркву Светих Флора и Лавра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана