Оранице би без плавог дизела остале пусте

Милијана Латиновић
Оранице би без плавог дизела остале пусте

Бањалука - Пољопривредници широм Српске похрлили су на бензинске пумпе да преузму плави дизел, без којег би многе оранице остале пусте, с обзиром на то да су цијене горива отишле у небо, а прољећна сјетва је на прагу.

Ратари имају право на 100 литара плавог дизела по хектару обрадиве површине и 30 литара по хектару за ливаде, по цијени која је за 0,60 КМ по литру нижа од малопродајне.

- Право на регресирано гориво имају регистрована пољопривредна газдинства, а Влада РС је за те намјене издвојила седам милиона марака - рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и нагласили да ратари у ФБиХ немају ову подстицајну мјеру.

Додају да пољопривредници регресирано гориво могу преузети код 45 дистрибутера, а списак је објављен на интернет страници министарства.

Вијест да је почела подјела плавог дизела обрадовала је пољопривреднике, који се увелико припремају за прољећну сјетву, која ће ове године због лоших временских услова почети нешто касније него лани.

- Подјела плавог дизела је почела таман на вријеме, с обзиром на то да се увелико припремамо за сјетву и да ћемо чим васкршњи празници прођу кренути у њиве. Након што су усвојене измјене Закона о акцизама цијене горива су скочиле, па би сјетва без регресираног дизела била много скупља. Тражили смо да регрес буде увећан за износ поскупљења, али то није усвојено - рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да током године на фарми потроши око 40.000 литара горива, те да има право на око 13.000 литара регресираног дизела.

- Нама који се бавимо сточарством количине регресираног дизела које добијемо нису довољне, јер се много горива троши и на фарми и приликом припремања хране за стоку, али је за сваку похвалу то што је подјела почела у право вријеме - рекао је Усорац. 

На пумпе су похрлили и пољопривредници у Бијељини, гдје право на плави дизел остварује 2.828 произвођача.

- Сјетва у Семберији коштаће ове године 40 милиона КМ, при чему је гориво веома велика ставка, а биће засијано 28.000 хектара, највише кукурузом - рекао је начелник Одјељења за пољопривреду у Бијељини Младен Савић и додао да произвођачи до краја новембра могу преузимати регресирано гориво.

Пољопривредник из Семберије Љубо Малетић који кукуруз, пшеницу и повртарске културе сије на осам хектара истиче да је сјетва без регресираног дизела незамислива.

- Већ данас ћу на пумпу да преузмем гориво, а имам право на 800 литара плавог дизела - рекао је Малетић.

У реду за плави дизел чекају и 354 ратара из Новог Града.

- Одобрено је 193.844 литра регресираног горива за произвођаче из наше општине - рекли су у Одсјеку за пољопривреду у Новом Граду.

Рок за регистрацију

Из Министарства пољопривреде апелују на ратаре да ажурирају податке у Регистру пољопривредних газдинстава, јер само тако могу остварити право на регресирано гориво и подстицаје.

- Рок за регистрацију је 15. мај као и прошле године, а за све који су то већ обавили Агенција за аграрна плаћања направила је први списак, по којем је у петак почела подјела регресираног дизела - навели су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана