Општa болницa Градишка: Револвераш кренуо у обрачун са љекаром

М. Вујић, М. Латиновић
Општa болницa Градишка: Револвераш кренуо у обрачун са љекаром

Градишка - Полиција у Градишци ухапсила је Едина Кахрића (34) који је изазвао драму у пријемном одјељењу Опште болнице машући гасним пиштољем у намјери да се обрачуна са једним љекаром.

Кахрић је у понедјељак око 18.40 часова ушао пијан у болницу тражећи љекара, који у то вријеме није био на послу, како би се обрачунао с њим због наводно лоше медицинске услуге. Паника је настала када је Кахрић пред пацијентима у приземљу пријемног одјељења вичући и ковитлајући пиштољем пријетио медицинарима.

У болници кажу да је Кахрић њихов пацијент и тврде да није било никаквих неспоразума који би биле узрок такве његову реакције.

- Знамо га као сталног пацијента. Долазио је нешто због срца, а касније због главобоље. Није био тешко болестан тако да је бијес који је искалио на нас раднике највјероватније изазван због алкохола - казали су у Општој болници.

Полиција је одмах након дојаве стигла у болницу, а Кахрић је ухапшен у болничком кругу гдје је пронађен и гасни пиштољ.

- Извршена је криминалистичка обрада и у току је документовање кривичног дјела угрожавање безбједности - рекли су у Центру јавне безбједности Бањалука.

Алкотестирањем је утврђено да је Кахрић имао један промил алкохола у крви.

Директор Опште болнице Градишка Владо Марјановић казао је да су радници ове установе згрожени због инцидента.

- Пацијент је потпуно беспотребно изазвао инцидент и панику у медицинском центру. Био је пијан, а људи у таквом стању направе свакакву глупост и свашта себи дозволе - истакао је Марјановић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже да напади на медицинско особље нису ријеткост.

- И претходних година било је напада на љекаре у здравственим установама у РС. Инцидент у Градишци је посебно забринуо здравствене раднике, јер ова болница нема обезбјеђење - рекао је Гранулић и додао да болницу обезбјеђује изнајмљено обезбјеђење и да су менаџмент установе и оснивач направили пропуст.

У Фонду здравственог осигурања истичу да у циљу контроле здравствених установа редовно анкетирају осигуранике.

- Пацијенти су у високом проценту задовољни радом љекара. Заштитницима права осигураника годишње се обрати више од 8.000 осигураника углавном да би се информисали о својим правима. Приговори осигураника односе се углавном на то да им није издата упутница за неку услугу, да им је погрешно наплаћена услуга и да дуго чекају на поједине прегледе - додали су у Фонду.

Закон

Законом о здравственој заштити РС прописано је да пацијент којем је ускраћена здравствена заштита или није задовољан услугом може поднијети приговор директору здравствене установе.

- Директор у року од 15 дана од дана подношења приговора утврђује чињенице на основу којих доноси коначну одлуку. Пацијент који је незадовољан коначном одлуком може покренути судски спор - истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана