Опрез: Лажни еври харају тржиштем

АТВ
Опрез: Лажни еври харају тржиштем

Бањалучка полиција упутила је апел грађанима да буду опрезни приликом прометовања готовим новцем, након што су се на тржишту појавиле фалсификоване новчанице у апоенима од 200 евра!

”У случају да грађани посумњају да је новчаница неисправна, односно кривотворена позивамо их да то пријаве најближој полицијској станици или на бесплатан број телефона 122”, наводе у ПУ Бањалука, а преноси АТВ.

Лажне новчанице су се појавиле у Бањалуци, Приједору, Добоју и Градишци, махом на бензинским пумпама. Због сумње да су их стављали у промет ухапшено је пет особа, у двије одвојене акције.

Прво су у Котор Варошу ухапшени држављани Словеније Стефан Мариано Товиловић Каламанда (25) из Љубљане и Арт Окорн (21) из Крања. Они се сумњиче да су лажне новчанице ”растурали” у Добоју, а откривено је и шест случајева у којима су лажним еврима плаћали рачуне у Приједору. Обојица су предати у надлежност Тужилаштва БиХ, те им је одређен једномјесечни притвор. У међувремену је ПУ Бањалука утврдила да су једну новчаницу ставили у промет у Бањалуци, што је такође пријављено Тужилашту БиХ.

И је ПУ Градишка је открила два случаја плаћања лажним еврима у апоену од по 200 евра због чега су 19. априла ухапсили Е.И., М.М. и В.М. сви из Какња. Истрагом је утврђено да је Е.И. на бензинској пумпи у Српцу у промет ставио лажну новчаницу, те је заједно са М.М. и В.М. фалсификованом новчаницом платио рачун на бензинској пумпи у Градишци.

”Током криминалитичке обрадеполицијски службеници ПУ Градишка су дошли до сазнања да су наведена лица извршила кривично дјело и на подручју ПУ Бијељина, Тешањ и Јајце, те ће наведене Управе наставити даљи рад са осумњиченим лицима”, саопштено је раније из ПУ Градишка уз апел грађанима да буду опрезни и да обрате пажњу на изглед новчаница које узимају.

У полицији кажу да су лажне новчанице веома квалитетно одштампане и да је, на прву, тешко уочити да се ради о фалсификатима. Гдје су и како новчанице направљене засада није познато и то је предмет даље истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана