Опасне играчке заврше у дјечјим рукама

Анита Јанковић Речевић
Опасне играчке заврше у дјечјим рукама

БАЊАЛУКА - Већина играчака, нарочито оних јефтиних, које се налазе на полицама домаћих продавница произведена је у Кини, а да је међу њима мноштво оних потенцијално опасних по здравље малишана, показују подаци да је са тржишта у посљедњих мјесец и по повучено 14 врста које су садржавале недозвољене хемијске супстанце.

 

Међу играчкама које нису безбједне за здравље, које је Агенција за надзор над тржиштем БиХ пронашла од почетка јуна до средине овог мјесеца у домаћим радњама, предњаче Барбике и лутке, те гумени коњићи са власима.

Према подацима доступним на сајту агенције, већина играчака која је означена као несигурна садржи фталат, који представља хемијски ризик.

Колико је тачно комада ових играчака затечено на тржишту, не наводи се на сајту агенције, али стоји да је због утврђених недостатака надлежна инспекција наложила њихово повлачење из радњи, поврат од потрошача, те обавјештење купаца о ризицима.

Да на наше тржиште константно стижу потенцијално опасне играчке, свједоче и подаци Инспектората РС одакле наводе да је здравствена инспекција у прошлој години забранила увоз једне пошиљке играчака поријеклом из Кине у количини од 144 комада с обзиром на то да је анализом утврђено да нису безбједне за употребу јер су садржавале кадмијум, што није дозвољено.

- За шест мјесеци ове године рампа је спуштена за двије пошиљке играчака, такође поријеклом из Кине, јер нису биле безбједне за употребу. Утврђене неправилности представљају здравствени ризик за дјецу па је инспектор забранио њихов увоз и наложио враћање пошиљаоцу или уништавање - рекли су у Инспекторату РС.

Додају да су лани у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ са полица продавница узели седам узорака дјечјих играчака и четири узорка школског прибора.

- Узорци дјечјих играчака испитивани су на присуство фталата при чему је анализом утврђено да један узорак није испуњавао услове безбједног производа, а када су у питању узорци школског прибора, ниједан није одговарао захтјевима прописаних стандарда - навели су у Инспекторату.

Апелују на родитеље да приликом куповине играчака обавезно провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла, те да не купују играчке уколико нема свих тих података.

Додају да родитељи треба да поштују и препоруке произвођача о старосној доби дјеце за коју је одређена играчка намијењена.

Предсједница добојског Удружења грађана “ТоПееР” Снежана Шешлија каже да опасне играчке завршавају у рукама малишана због пропуста при самом увозу у БиХ.

- Такође, прописи нису довољно јасни нити усклађени. Требало би да се контролишу све пошиљке играчака при увозу, а не само спорадичне. Кад производ доспије у продавницу, касно је за контроле и анализе јер је тешко касније доћи до свих купаца који су пазарили неку опасну играчку - прича Шешлија. Она истиче да БиХ нема ни сертификоване институте који могу дати релевантне податке да ли је нека играчка безбједна за увоз, нарочито када је у питању боја.

Анализе

У Инспекторату РС кажу да се играчке сврставају у предмете опште употребе те да се контролишу приликом увоза и у унутрашњем промету.

- Анализама испитујемо бројне параметре здравствене исправности и квалитета који су карактеристични за играчке, као што су садржај ситних дијелова, фталата, отпуштање боја, извлачење нити и косе, оштри дијелови који могу изазвати повреде, непријатан мирис - наводе у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана