Омогућен наставак извоза меса у Турску

Г.С.
Омогућен наставак извоза меса у Турску

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изразио је подршку наставку спољнотрговинског промета БиХ са Турском, након што су двије домаће компаније потписале уговоре о извозу меса на турско тржиште.

- Представници турске компаније Тарекс информисали су нас да су склопили уговоре о увозу меса из БиХ са фирмама ЗП-комерц из Бијељине и Шишовић из Ракитног, на основу којих ће овај аранжман са Турском бити настављен. Турски инспектори већ су на терену, тако да се прве испоруке у Турску очекују током наредне седмице - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да се захтјев према турској страни односио на повећање броја коопераната, имајући у виду значај наставка и унапређења извоза из аспекта примарних циљева поштивања међународних уговора и обавеза БиХ и отварања нових тржишта, саопштено је из Министарства.

Кошарац је изразио наду да ће у предстојећем периоду у посао са Турском бити укључен већи број домаћих компанија које се баве клаоничарском дјелатношћу и које су сертификоване од Турске, при чему ће се инсистирати на откупу примарне домаће производње.

- Од почетка мандата заговарам равноправну заступљеност и укљученост компанија из Републике Српске и Федерације БиХ у посао извоза меса на турско тржиште. Чврсто сам опредијељен за истрајност у таквој политици, јер је апсолутно неприхватљива претходна пракса у којој су појединци имали повлаштен положај и остваривали монопол на тржишту - рекао је Кошарац.

Подсјећајући на захтјев упућен турској страни за повећање искоришћености квота за извоз меса на тржиште ове земље, Кошарац истакао је да би остваривање овог циља значило значајно повећање робне размјене између БиХ и Турске, што би домаћим произвођачима омогућило већи пласман роба и већу партиципацију у спољнотрговинској размјени.

- Извоз меса у Турску посебно је значајан у условима актуелне епидемиолошке ситуације и борбе са посљедицама вируса корона на укупни пољопривредни сектор, узимајући у обзир остварене вишкове у производњи и смањени унутрашњи конзум - нагласио је Кошарац.

Он је поручио да Министарство спољне трговине и економских односа континуирано ради на обезбјеђивању нових тржишта за пласман домаћих производа, цијенећи да тиме у значајној мјери доприноси очувању и заштити домаће производње, као и наставку пословних активности извозно оријентисаних компанија из Републике Српске и Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана