Одузети балвани тешки 150.000 КМ

Милијана Латиновић
Одузети балвани тешки 150.000 КМ

Бањалука - Полиција је од крадљиваца у прошлој, али и овој години одузела украдене шумске сортименте у вриједности од око 150.000 марака, казали су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Нагласили су да су у сарадњи са МУП-ом, Инспекторатом и "Шумама Српске" израдили акциони план за сузбијање бесправних сјеча, крађа и нелегалног промета дрвних сортимената.

Полиција и инспекција су у овој години спровели двије акције у којима је одузето око 330 метара кубних шумских дрвних сортимената, чија тржишна вриједност износи око 35.000 КМ.

- Заједничким активностима поменутих институција у периоду од 16. септембра до 15. децембра прошле године спроведено је пет одвојених акција контроле дрвопрерађивачких постројења и контроле промета дрвних сортимената. У контролама је одузето 1.250 метара кубних шумских дрвних сортимената, чија је вриједност 110.000 КМ - казали су у Министарству.

У ресору пољопривреде нагласили су да сматрају да оним привредним субјектима, односно пословним партнерима "Шума Српске" код којих су затечени бесправно прометани дрвни сортименти треба одузети право одгођеног плаћања, односно да им се роба испоручује само уз авансну уплату.

- Потребно је појачати и казнену политику у "Шумама" према запосленима који ометају рад контролних органа или савјесно не обављају свој посао - рекли су у Министарству.

У "Шумама Српске" истичу да бесправне сјече представљају велики проблем, не само овом предузећу, већ и цјелокупној друштвеној заједници.

- У прошлој години укупно евидентирана штета је 22.988 метара кубних, због којих су поднесене 2.783 пријаве, од тога 65 одсто прекршајних - истакли су у "Шумама Српске". Нагласили су да је 35 одсто укупно евидентиране штете причињено у Шумском газдинству "Јахорина". Према њиховим подацима, штета у прошлој години је за 17 одсто већа него 2014. године.

- Број ријешених пријава када је ријеч о том питању је и даље веома мали, тако да је проценат наплаћене штете у односу на ону за коју су поднесене пријаве, свега 4,6 одсто - рекли су у овом предузећу. Додају да је с циљем заштите шума од човјека планирано обезбиједити ажурнији рад судова, јер је нерјешавање пријава за шумску штету један од разлога појаве бесправне сјече. У "Шумама" наглашавају да би угрожена подручја требало заштитити постављањем рампи, које онемогућавају кретање теретним возилима.

Пошумљавање

У " Шумама Српске" истичу да је у овој години планирано да буду посађена 2,4 милиона садница.

- Радови на пошумљавању планирани су у оквиру просте и проширене репродукције на нешто више од хиљаду хектара - рекли су у "Шумама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана