Одлука о ослобађању од плаћања увозних и извозних дажбина још није ступила на снагу

klix.ba
Одлука о ослобађању од плаћања увозних и извозних дажбина још није ступила на снагу

Сарајево - Иако је најављено да ће примјењивање почети почетком марта, Одлука о остваривању права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина још није ступила на снагу. Како сазнајемо, документ је враћен на дораду предлагачу Управи за индиректно опорезивање БиХ те ће се још чекати на упис у Службени лист.

На 131. сједници Савјета министара БиХ усвојена је Одлука о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина уз обавезу да предлагач изврши корекције на примједбе предсједавајућег Савјета министара, Уреда за законодавство и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Управа за индиректно опорезивање, која је предлагач, је извршила тражене корекције.

"На 136. сједници Савјета министара одржаној 20. марта 2018. је констатовано да су извршене тражене корекције те да су се створили услови за ступање на снагу ове Одлуке и подузимање потребних радњи да би се наведена одлука објавила", казали су нам из Министарства трговине и економских односа.

Одлука ће ступити на снагу уписивањем у Службени лист, а примјена почиње осмог дана од дана објаве у Служеном листу БиХ.

Подсјећамо, према овој Одлуци је регулисано да када особа улази у царинско подручје БиХ возилом или на неки други начин тренутно има право на ослобађање од плаћања увозних дажбина на робу коју уноси у свом личном пртљагу за властите потребе до вриједности 200 КМ. Ступањем на снагу и почетком примјене нове одлуке та вриједност се повећава до износа од 600 КМ.

Према тренутним прописима, када грађани БиХ добијају пакете из иноземства, ослобађање плаћања увозних дажбина врши се на пакете занемариве вриједности, до износа од 50 КМ.

Ступањем на снагу и почетком примјене нове одлуке та вриједност се повећава до износа од 300 КМ уколико физичка особа наручује робу из иноземства и плаћа је приликом наруџбе. С друге стране, ослобађају се плаћања увозних дажбина пакети до вриједности 90 КМ уколико их физичке особе из БиХ добијају од физичких особа из иноземства без било каквог плаћања.

Када се ради о поменутој роби, мора бити видљиво да је та роба намијењена за властитет потребе. Не смије се радити о количинама које би дале наслутити да је та роба намијењена за даљњу продају у БиХ.

У том смислу приликом прегледа пошиљки посебно ће се водити рачуна о врсти и количини робе у пакетима како би ослобађање било остварено заиста само за оне пошиљке гдје је јасно видљиво да се ради о роби намијењеној за властите потребе. Сасвим је јасно да ће у провјерама бити евидентиране и особе које констатно наручују одређену робу те ће бити извршене додатне провјере таквих особа, појашњено је из УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана