Одлив кадра смањио рад на црно

Јелена Станић
Одлив кадра смањио рад на црно

БАЊАЛУКА - Да се из године у годину смањује рад на црно показују подаци Инспектората Републике Српске према којима је ове године затечено пет пута мање непријављених радника него прије 2016. а синдикалци и послодавци као један од главних разлога за то наводе одлив радне снаге.

У Инспекторату РС казали су за “Глас Српске” да је до краја октобра ове године по основу уговора о раду контролисан 14.181 запослени који је затечен на раду код послодавца у моменту контроле.

- Затечено је 180 радника без пријаве, а послодавцима су изречене казне у износу од 435.000 КМ. Лани је откривено 175 радника који нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања, у 2019. години 333, а 2018. години 392 радника. У 2017. на радном мјесту без пријаве затечено је 532, док је 2016. године године тај број износио је чак 803 - истакли су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Додали су да је ангажовање радника без обавезне пријаве најчешће у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета те у услужним дјелатностима.

- У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности - наводе из Инспектората.

Предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић сматра да је одлазак радника у иностранство један од главних разлога смањења броја непријављених радника.

- Ипак рада на црно и даље има превише и тешко да ће тај проблем у скорије вријеме бити искоријењен - казала је Врабичићева.

Како истиче, многи су због економске ситуације приморани да пристају на такве услове, како би имали од чега да живе и прехране породицу што неки послодавци увелико искориштавају.

- Такви послодавци најчешће имају више непријављених радника, те их је лако открити. На примјер, поједина грађевинска предузећа имају десетак пријављених радника, а обављају огромне послове за које је неопходно далеко већи број запослених. Број радника са пријавом и обим посла које они обављају није реалан - појаснила је Врабичићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да одлазак кадра утиче на све промјене на тржишту рада па и на раст плата.

- Све то утиче и на свијест грађана који захтијевају све боље услове рада. Промјене на тржишту диктирају услове рада и ангажмана радника - казао је Тривић.

Он је истакао да је са Владом РС договорена израда закона који ће омогућити лакше и брже пријављивање радника на привремене и повремене послове, као и на пробни рад.

- Примјена тог закона подићи ће пореску дисциплину и ријешити ове проблеме - истакао је Тривић додајући да за непријављивање радника није крив само послодавац, него и компликован систем пријаве нових радника.

Казне

Казне које инспектори рада предузимају према послодавцима код којих се затекне радник “на црно”, а на основу Закона о раду, износе за правно лице од 5.000 до 20.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 500 до 2.000 КМ, а за послодавца као физичко лице од 2.000 КМ до 7.000 марака.

- Међутим, сви остали инспектори, тржишни, пољопривредни, саобраћајни и други, поступају по овлашћењима која су им дата Законом о пореском поступку, према којем казне за непријављивање радника износе од 10.000 до 30.000 КМ за правно лице, од 3.000 до 9.000 КМ за одговорно лице у правном лицу, те од 3.000 до 9.000 КМ за физичко лице предузетника - наводе из Инспектората РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана