Одијелима и кравама подмирују дугове за комуналије

Данијела Стоканић
Одијелима и кравама подмирују дугове за комуналије

Бањалука - Телевизори, фрижидери, трпезаријски столови, рачунари, шпорети, лустери и слике само су неки од предмета које судски извршиоци често плијене од становника РС због неплаћених казни, рата за кредите или рачуна за комуналије.

Осим намјештаја, међу заплијењеном имовином све чешће се могу наћи и много вредније ствари, попут аутомобила, багера, али и некретнина. На огласним таблама основних судова широм РС могу се видјети и необичне судске одлуке о запљени пумпи за залијевање поврћа, сушара за дуван, мушких одијела, пијеска, па чак и стеоних крава. Ова имовина се потом продаје путем лицитација.

Секретар Основног суда у Добоју Тијана Нинковић истиче да ова установа води око 2.000 извршних поступака, од чега се 60 одсто односи на покретну имовину.

- С обзиром на то да немамо складиште, заплијењене покретне ствари остају на чувању код старог власника, све док се не јави купац - рекла је Нинковићева и додала да се тим новцем намирују банке, комунална предузећа и други, који су и покренули поступак ради наплаћивања дуга. Објашњава да они често и купују заплијењене ствари.

Према ријечима секретара требињског Основног суда Јелице Ијачић, у овом дијелу РС најчешће плијене имовину због неизмирених обавеза за комуналне услуге.

- Заплијењене имовине има незнатно више у односу на 2015. годину, а највише је кућних апарата и намјештаја. Становници нису заинтересовани за ту имовину, па је углавном купују тражиоци извршења - рекла је Ијачићева.

Додала је да се новац од имовине која се прода уплаћује на депозитни рачун, путем којих послују судови.

У бањалучком Основном суду кажу да заплијењена имовина најчешће остаје код власника, изузев ако потражиоци захтијевају да се преда њима на чување.

- Новцем од имовине која се прода намирује се дуг, док се вишак, ако га буде, враћа ономе од кога је имовина заплијењена - рекли су у овом суду и додали да су становници највише заинтересовани за аутомобиле.

Због становника који се све чешће задужују код микрокредитних организација и банака, а нису у немогућности да врате позајмљени новац или плате заостала дуговања, пуне руке посла имају и у другим основним судовима у РС.

Недавно је због дуга за одвоз смећа без телевизора остао и Бањалучанин Драшко Бајић, који је, како каже, у међувремену платио дуг, али остали су му судски трошкови.

- Тада нисам имао новца да платим трошкове па су ми службеници суда заплијенили телевизор. Сад кад сам прикупио новац дошао сам по свој телевизор - испричао је Бајић, којег смо затекли испред огласне табле бањалучког Основног суда.

Према ријечима економисте Зорана Павловића, ускоро ће бити развијено посебно тржиште намијењено за продају заплијењених ствари, између осталог, возила и некретнина, који ће бити јефтинији.

- Кад је у питању продаја возила и некретнина, које се углавном лицитирају, људи су веома добро обавијештени, а и заинтересованост је много већа него када су у питању јефтиније ствари. Заинтересованост би била и већа да основни судови имају своја складишта и када би грађани могли да разгледају понуду - рекао је Павловић.

Додао је да је беспарица главни разлог масовне запљене имовине од становника, који због ње и неразвијене привреде све теже измирују своје обавезе.

Једном мука, другом прилика

Док поједини становници страхују да њихова имовина не постане предмет лицитације, има и оних за које је то прилика да повољније пазаре робу.

Семберац Драган Марковић каже да редовно одлази до оближњег Основног суда, јер се увијек, како каже, за мале паре може добра ствар купити.

- Једном сам тракторску приколицу, која иначе кошта више од 1.000 марака, купио за 600 - рекао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана