Од рафа до касе чак три различите цијене

Анита Јанковић Речевић
Од рафа до касе чак три различите цијене

БАЊАЛУКА - Једна цијена на рафу, а друга на рачуну све је учесталија појава са којом се у посљедње вријеме сусрећу грађани у Српској, а трговци и заштитници права потрошача као разлоге ове обмане наводе константна поскупљења робе, због чега маркети не стижу да ускладе цјеновнике, не поричући да има и оних који лове у мутном.

Из удружења потрошача апелују на становништво да приликом куповине посебну пажњу обрате на истакнуте цијене производа јер им посљедњих мјесеци стиже све више приговора који се односе на неусклађеност износа на артиклу и рачуну. Такве ситуације махом иду на штету потрошача јер су цијене на каси готово увијек више од оних које су означене на артиклу, због чега купци сматрају да су преварени.

- О том питању имамо за око 15 одсто више притужби потрошача. Проблем се продубљује, сада се појављују чак тројне цијене: једна на артиклу, друга на рафу, а трећа на каси. Посљедњих дана стигло нам је и десетак притужби потрошача којима на каси трговци нису могли прокуцати тражену робу јер нове цијене нису биле унесене у систем - наводи за “Глас” предсједница добојског удружења грађана “ТоПееР” Снежана Шешлија.

Она каже да због промјена цијена на дневном нивоу трговци не успијевају пратити тај темпо те укњижити и одштампати нове цјеновнике.  

- Свакодневно смо у контакту са инспекцијом, излазе на терен, али то су појединачни случајеви, а нама је потребно системско рјешење проблема. Можда би требало наложити компанијама да током ове кризе праве паузе у раду како би пописали робу и ускладили цијене. Различите цијене нису само проблем за потрошаче већ и за трговце, с обзиром на то да им купци враћају робу коју онда морају сторнирати, праве се гужве  и слично - казује Шешлија.

Она потрошачима, који се нађу у оваквој ситуацији, савјетује да робу врате уколико трговац одбије да им прода по цијени назначеној на артиклу.

- Купци имају право да добију робу за износ који је истакнут, а ако им се то онемогући, треба да попуне блок рекламације и обавијесте нас или  инспекцију - прича Шешлија.

И у бањалучком удружењу потрошача “Реакција” кажу да је ова појава врло учестала иако је по закону забрањена и строго кажњива.

- Трговци сваку прилику користе за екстрапрофит и сигурно је у стварности много више таквих неправилности преко којих потрошачи тек тако прелазе - истиче предсједник овог удружења Душан Срдић. 

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић сматра да ово питање, поред кризе и инфлације која свима задаје главобоље, није проблем који је потребно истицати.

- Цијене се превише брзо мијењају и због недостатка времена тешко је све испратити па се провуче и понеки пропуст. Истина да је ово вријеме када поједини настоје да лове у мутном, али то су изузеци и инспекција треба њима да се бави - рекао је Марјановић за “Глас”.

У Инспекторату РС кажу да је у периоду од марта до септембра ове године републичка тржишна инспекција обавила 100 контрола широм Српске те да су у 66 случајева уочене неправилности, због чега су инспектори издали 143 прекршајна налога у вриједности од 634.200 КМ.

- Највише прекршаја односило се на непоштовање Уредбе о ограничењу марже на основне животне намирнице, чак 81, док су се остали односили на декларације, непридржавање цијена, неистицање цијена, неиздавање фискалних рачуна и слично - навели су у Инспекторату РС.

Акције

Према подацима Инспектората РС, на терену су честе и обмане потрошача о питању акцијских цијена.

- Током надзора у већим и мањим маркетима утврђене су неправилности у смислу да су потрошачи обманути током акција или су ограничавани у куповини производа, због чега је издато девет прекршајних налога у вриједности од 15.100 КМ - казали су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана