Од почетка године окривено 1.502 лица високог миграцијског ризика

Срна
Од почетка године окривено 1.502 лица високог миграцијског ризика

Сарајево - Припадници Граничне полиције БиХ открили су од почетка ове године до 1. априла 1.502 лица високог миграцијског ризика у покушају или непосредно након илегалног преласка границе, док је 2.471 лице спријечено да уђе на територију БиХ из сусједних земаља, рекао је данас директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Он је на састанку са шефом Мисије Међународне организације за миграције /ИОМ/ у БиХ Питером ван дер Оверартом рекао да највећи број илегалних миграната долази из Пакистана, Ирака, Сирије, Ирана, Авганистана, Палестине, Индије, Либије, Алжира, Бангладеша, Туниса, Марока и Турске.

Галић је истакао да та полицијска агенција предузима мјере у складу са Планом ванредног ангажовања полицијских службеника и опреме у зонама одговорности јединица које су изложене појачаном миграцијском притиску, а који подразумијева максимално ангажовање расположивог људства и материјално- техничких средстава, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

На састанку у Сарајеву, којем је присуствовао и помоћник директора за организацију и операције Граничне полиције Слободан Крстић, разговарано је и о заједничким пројектима ове агенције и ИОМ-а, прије свега пројектима који се односе на области спречавања кријумчарења миграната, трговине људима и прекограничног криминала, откривања кривотворених докумената, анализе ризика.

Из Граничне полиције подсјећају да им је Оверарт, у оквиру пројекта “ЕУ подршка управљању миграцијама и границом у БиХ”, половином фебруара уручио донацију - комби, а данас најавио и додатну помоћ с циљем оперативног јачања ове полицијске агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана