Од одузетих аута остале олупине

Горан Обрадовић
Од одузетих аута остале олупине

Бањалука - Од око 2.000 аутомобила, који су након одузимања депоновани у складиштима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, остале су олупине, јер су са њих покрадени дијелови.

Складиште аутомобила у Бањалуци, иако је покривено видео-надзором, претворено је у ауто-отпад и у њему готово да не постоји ниједан аутомобил који је у возном стању. Идентична ситуација је и у осталим складиштима УИО, а Тужилаштво БиХ отворило је истрагу због сумње да су дијелови покрадени.

Када су одузети, углавном због царинских прекршаја, сви аутомобили су били у возном стању. Дугогодишња неодлучност институција шта да ураде с њима, зуб времена и лопови узели су данак, па су аутомобили вриједни милионе марака претворени у олупине. Занимљиво је да је годишњи цех за чување одузетих возила износио око 350.000 марака, а упркос великим издвајањима, од њих је остала само гвожђурија.

У складишту у Дервишима код Бањалуке налази се више од стотину аутомобила, али је мало који у возном стању. Већина их је без точкова, врата, фарова, сједала, вјетробранских стакала, браника, а да су лопови несметано оперисали свједочи чињеница да многа возила немају моторе и мјењаче. У очи упада да су са аутомобила скидани углавном дијелови који се могу лако продати.

На организовану крађу указује чињеница да су са аутомобила депонованих у складиштима УИО у више градова поскидани углавном исти дијелови. С обзиром на то да су размјере крађе огромне, сумња се да иза њих стоји организована криминална група, која је имала сараднике код надлежних за обезбјеђење складишта.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ су казали да истрагу о крађи дијелова води Тужилаштво БиХ и да би она ускоро могла резултирати подизањем оптужнице. У Тужилаштву БиХ су рекли да не могу говорити о овом случају.

На иницијативу Министарства транспорта и комуникација формирана је радна група која треба да утврди у каквом су стању одузета возила. Према информацијама, које су до сада прикупили, више од 95 одсто возила је уништено. Секретар Министарства транспорта и комуникација БиХ Игор Пејић рекао је да је на његову иницијативу формирана радна група у којој су представници УИО, Агенције за истраге и заштиту и надлежних министарстава унутрашњих послова и она је свој посао привела крају.

- На паркинзима се налази око 2.000 аутомобила. Нема препрека да та возила буду изузета из поступка хомологације, али она морају бити у возном стању. Проблем је што их 95 одсто није у таквом стању. Сва возила су у вријеме када су заплијењена била у возном стању и од тада су под надзором, али су ипак девастирана - рекао је Пејић.

Он је додао да је та возила требало искористити, а не пустити да буду уништена.

- На паркинзима се налазе теренци који пропадају, а имамо случајеве гдје ватрогасци на леђима носе воду и гасе пожаре, јер немају возила за неприступачне терене. Много је служби и установа којима би ови аутомобили добродошли, али за то није било слуха - појаснио је Пејић.

У УИО БиХ су рекли да се ради о возилима одузетим због царинског прекршаја. Највећи дио је преузет од бивших ентитетских царинских управа и одузети су још 2003. и 2004. године. У УИО истичу да су у више наврата покушали да ријеше овај проблем, али безуспјешно.

Легла змија

У аутомобилима су током дугогодишњег лежања у складиштима настала легла змија. Иако су складишта под надзором, у некима је наслагано пет аутомобила један на други, чиме су потпуно уништени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана