Од берићетног узгоја малине до руба пропасти

Милијана Латиновић
Од берићетног узгоја малине до руба пропасти

Бањалука - Бербу малине произвођачи у РС и БиХ ишчекују са неизвјесношћу, јер хиљаде тона прошлогодишњег рода још чека на извоз, због чега откупљивачи најављују нижу цијену откупа.

Производња малина је протеклих неколико година постала веома уносан посао, а цијело Подриње се током сезоне црвени од сочних плодова. Међутим, добар род у Пољској, Украјини, Кини и Чилеу потиснуо је прошле године малину из БиХ са свјетског тржишта.

Иако су власници хладњача откупили сав род од произвођача, јефтина малина из поменутих држава срушила је цијену на тржишту, откуп је под знаком питања, па хладњачари збрајају губитке.

Власник предузећа "Агро др" из Братунца Петко Ранкић каже да је због огромне количине малине складиштене у хладњачи ово предузеће у минусу око 700.000 КМ.

- У хладњачи имам 500 тона прошлогодишње малине, не знам шта ћу с њом, не могу је дати по цијени од евро и по, колико ми нуде, јер сам плаћао произвођачима 3,50 КМ по килограму - рекао је Ранкић.

Истиче да ће ове године сигурно бити проблема у вези са  откупом, јер ће цијена пасти најмање за марку.

- Малина је берзанска роба, све ће зависити од кретања цијене на свјетским берзама, али је евидентно да ће она бити нижа него лани - рекао је Ранкић.

С друге стране. и произвођачи су се нашли у "необраном грожђу", јер су уложили много труда и рада, а непредвидива ситуација на тржишту пријети опстанку њихове производње.

Предсједник Удружења малинара "Виламет", које окупља произвођаче са подручја Братунца, Сребренице и Милића, Љубиша Алемпић истиче да је до прве бербе остало 100 дана, те да се велика неизвјесност надвила над њихове засаде.

-  Није спорно да ли ће хладњачари продати прошлогодишњу малину, вјерујем да имају тржиште, проблем је само по којој цијени ће малина ићи, што ће се сигурно одразити и на откупну цијену овогодишњег рода - рекао је Алемпић.

Произвођач малине Драгомир Павловић из Теслића каже да ће, ако откупна цијена падне, многи одустати од производње.

- Принос испод једне и по тоне по дунуму и цијена нижа од три марке значе само губитак за произвођаче, ту никакве зараде нема - рекао је Павловић.

Додаје да су једним дијелом за лоше стање на тржишту криви и произвођачи, који не воде много рачуна о квалитету.

- Има оних којима је количина важнија од квалитета, па подваљују свашта под прву класу, а тржиште то не опрашта - каже Павловић и додаје да треба водити рачуна и о сортама које се узгајају, те да на нашем подручју најбољи принос дају виламет и микер, а да треба избјегавати сорту полка.

Саднице

Протеклих мјесеци на тржишту БиХ појавиле су се неквалитетне саднице, што је, према ријечима произвођача, још један од разлога незавидног положаја малинара.

- Има произвођача који су купили те заражене саднице, подигли засад, потрошили новац, а никакве зараде немају. Те саднице закржљају, пусте лозу као дивље и никакве користи нема од њих - рекао је Драгомир Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана