Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Од 1. јануара наредне године у здравственим установама Републике Српске здравствена заштита ће се искључиво остваривати на основу електронске картице осигураника, те грађани који још нису преузели своју картицу треба то да учине до краја ове године, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

Из Фонда су истакли да више неће бити могуће без електронске здравствене картице приступити електронском картону пацијента нити у апотеци подићи лијек на рецепт.

"Искључивом употребом електронске картице евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система неће бити могуће, јер се сада у пракси знају дешавати грешке усљед погрешног уношења матичног броја или имена и презимена осигураника", наводи се у саопштењу.

Тренутно је у Републици Српској активна 913.401 електронска картица, док је остало још неуручених картица, а највише је случајева да су грађани подносили захтјев за израду електронске картице, али никада нису дошли да је преузму.

"Због тога је важно да до краја године грађани преузму своју електронску картицу, како би почетком наредне године несметано могли да остварују право на здравствену заштиту", наводи се у саопштењу.

Из Фонда су подсјетили да електронске здравствене картице више немају рок важења, а осигурана лица која имају картице које су раније израђене и на којима је назначен рок важења, могу да их користе и након истека назначеног рока, све док имају утврђен статус осигураног лица у обавезном здравственом осигурању.

"Нашим актима дефинисано је да ФЗО Српске сноси трошкове израде прве електронске картице, а у случају потребе за израдом нове картице усљед промјене личних података, губитка или оштећења картице и слично, те трошкове треба да сноси осигураник", напоменули су из Фонда.

Из Фонда су напоменули да се ово правило још није почело да примјењује у пракси, али да је важно да осигураници чувају своју електронску картицу која је лични документ као и сваки други.

"Поједини осигураници до сада су већ и по четири-пет пута губили своју електронску картицу. Напомињемо да ће трошкови издавања картице бити у висини стварних трошкова израде здравствене картице, а о свим детаљима када ће ФЗО почети да наплаћују другу и сваку наредну електронску картицу, јавност ћемо правовремено информисати", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана