Обвезници да се што прије региструју за нови начин предаје ПДВ пријаве

Срна
Обвезници да се што прије региструју за нови начин предаје ПДВ пријаве

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ позвала је обвезнике да се што прије региструју за нови начин предаје ПДВ-а пријаве који ће почети да се примјењује почетком наредне године и тако избјегну санкције.

"Како би обвезници индиректних пореза користили електронске услуге УИО уз употребу квалификованог електронског потписа, као што је подношење ПДВ пријава овјерених на нови начин, неопходно је да сваки обвезник прво закључи уговор о кориштењу информационог система за електронско пословање са Управом за индиректно опорезивање", саопштено је из УИО.


Из Управе наводе да се само 12,35 одсто од укупно 53.775 обвезника у БиХ до сада регистровало у Управи заступника.

Овјерен и потписан уговор о кориштењу информационог система за електронско пословање са УИО обвезник подноси надлежном припадајућем регионалном центру УИО у Бањалуци, Сарајеву, Мостару и Тузли.

Сваки порески обвезник мора извршити пријаву заступника - физичког лица које ће у име обвезника обављати електронско пословање са УИО, подносити ПДВ пријаве кориштењем квалификоване електронске потврде.

"Заступник може бити особа запослена код пореског обвезника или књиговођа који припрема ПДВ пријаве за већи број пореских обвезника. У сваком случају, заступник је физичко лице које мора имати квалификовану електронску потврду, а то може добити код УИО", додаје се у саопштењу.

УИО је сертификовано тијело за издавање квалификованих електронских потврда и као овјерилац Управа издаје квалификоване електронске потврде физичким лицима и физичким лицима запосленим код пореских обвезника.

Захтјеви за издавање квалификованих електронских потврда такође се подносе надлежном регионалном центру УИО.

Обавеза подношења ПДВ пријава употребом квалификоване електронске потврде за све ПДВ обвезнике наступа од пореског периода, односно јануар 2024. године и зато сви ПДВ обвезници морају предузети неопходне кораке како би били у могућности да у предвиђеном року испуне обавезе, напомињу у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана