Обнова “Монумента” спас за Мраковицу

Маријана Миљић Бјеловук
Обнова “Монумента” спас за Мраковицу

ПРИЈЕДОР - Најава доласка инвеститора који ће уложити милионе у обнову хотела “Монумент” обрадовала је и челнике Приједора, који наводе да ће враћањем сјаја том објекту Мраковица постати незаобилазна туристичка дестинација.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да би обнова хотела “Монумент” много значила за унапређење туризма у том граду.

- Потенцијал је огроман. Жао ми је што већ дуже хотел није у функцији. Постоји више интересовања страних инвеститора који желе да ту отворе савремени и модерни спа-центар са низом осталих садржаја. Сву помоћ и подршку која буде потребна будућем инвеститору ми ћемо пружити - казао је “Гласу” Јавор.

Очекује да се ситуација о питању “Монумента” који је смјештен у Националном парку “Козара” ријеши што прије, како би прије свега грађани Републике Српске, али и гости из иностранства имали идеално мјесто за уживање и обилазак.

- Тај хотел свакако би употпунио и унаприједио туристичке садржаје на Козари - рекао је Јавор.

Истог става је и директор Националног парка “Козара” Божидар Николетић који наводи да би за НП много значила обнова хотела “Монумент” јер имају ограничене смјештајне капацитете.

- Фактички се због тога све свело на дневни туризам јер немамо неких капацитета за смјештај. Национални парк има свега два бунгалова и можемо понудити само осам мјеста. Потребно је проширити те капацитете - казао је Николетић и додао да је НП “Козара” културно-историјско насљеђе те да се залажу и за реконструкцију меморијалне зоне.  

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић потврдио је “Гласу” да су у току завршни разговори са аустријским инвеститором који планира у хотел “Монумент” на Козари да уложи значајну суму новца.

- Преговори су у завршној фази. Остало је да се договоре неке техничке ствари. Урађене су све потребне пројекције, односно ангажовани су људи из реномираних кућа који се баве анализом долазака туриста, капацитета те атрактивности те локације. На основу те анализе аустријски инвеститор је и видио да њихова инвестиција има оправданост - казао је Шулић, који није желио да открије о којем инвеститору је ријеч.

Такође, нагласио је да ће инвеститор одлучити да ли ће реконструисати постојећи хотел или ће изградити нови поштујући све процедуре заштићеног подручја, односно Националног парка “Козара”.

Власници

Хотел “Монумент” је више пута мијењао власнике у претходних неколико година. Посљедњи купац била је фирма “Ц&М Траде” из Бијељине, која је у августу 2022. године купила хотел за 3,1 милион марака. Та компанија тада се обавезала да ће одржати дјелатност, запослити најмање 15 радника те у хотел уложити минимално 1,5 милиона КМ. Међутим, ништа од наведеног није испуњено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана