Објављена дугорочна прогноза: Каква нас зима очекује

ГС
Foto: Pixabay

"Север Ведер" је објавио дугорочну временску прогнозу за предстојећу зиму.

Најновије прогнозе сњежних падавина за зиму 2023/2024. показују врло динамичан узорак и јаке контрасте из мјесеца у мјесец. Захваљујући утицају Ел Ниња, и Сјеверну Америку и Европу чека више од обичне сњежне сезоне.

Метеоролошка зима почиње 1. децембра на сјеверној хемисфери и траје три мјесеца, а завршава задњег дана фебруара.

Гледајући прогнозу укупних сњежних падавина за сљедећих 10 дана, може се видјети прилично велико подручје с очекиваним сњежним оборинама.

Европа такође показује изузетно велику количину раних зимских сњежних падавина у прогнози. Само ће нека подручја на југу и западу бити претопла за снијег.

Прогноза сњежних падавина за децембар према прогнози ЕЦМВФ-а показује већи дио континента с јаким негативним количинама сњежних падавина, осим крајњег сјевера. То је због западнијег према југозападном струјању у већем дијелу Европе, која је богата падавинама, али је и топлија.

У јануарској прогнози, образац се побољшава и може се видјети да ће у више подручја у средњој Европи почети падати снијег.

У фебруару нема већег побољшања у односу на претходни мјесец, али још увијек имамо нека подручја у средњој Европи с више сњежних падавина него што је уобичајено, као и на сјеверозападу.

Гледајући у наставку март, прогноза ЕЦМВФ-а показује више сњежних падавина на вишим надморским висинама.

Слична прогноза за децембар

УКМО дугорочни систем прогнозирања пак каже да гледајући сезонски просјек за Европу, можемо видјети свеукупно мање сњежних падавина од нормалних, али и као на ЕЦМВФ-у, видимо неке више надморске висине у средњој и сјеверној Европи с повећаним сњежним падавинама.

Прогноза сњежних падавина у децембру показује врло слабе изгледе, с тим да ће већина континента имати мање сњежних оборина него што је уобичајено. Ово је прилично идентично ЕЦМВФ-у, што овом сценарију даје већу вјероватноћу.

Гледајући прогнозу сњежних оборина за јануар, постоји побољшање у вишим дијеловима средње Европе.

Али гледајући прогнозу сњежних падавина за фебруар, можете видјети знатно побољшану прогнозу сњежних оборина.

У великим дијеловима средње и јужне Европе предвиђа се више сњежних падавина него што је уобичајено, преноси портал "Нет".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана