Обиљежено 76 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја

Срна
Обиљежено 76 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја

Сански Мост - Парастосом на гробљу Шушњар у Санском Мосту данас је обиљежено 76 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја, који су убијени на том мјесту на Илиндан 1941. године.

Владика бихаћко-петровачки Атанасије истакао је да је "ово мјесто гдје се окупљамо како би се поклонили онима који су дали оно највредније".


"Ако дође вријеме и ми ћемо сигурни исто то учинити, а дотле се сјећамо наших драгих предака у љубави", рекао је владика Атанасије које је служио литругију и парастос у помен на страдале на Шушњару.

Он је поручио да је најважније да се овај догађај и жртве не забораве.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је ово једно од бројних мјеста страдања српског народа у Другом свјетском рату.

"Ово је била прилика да се ода помен невино страдалим и да пошаљемо поруку опомене младим генерацијама да никада не смије да се дозволи овакво страдање како је било у том рату", рекао је Милуновић.

Позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону, али и властима Републике Српске, Србије и међународне заједнице да заштите спомен комплекс на Шушњару и да се промијени однос према обиљежавању страдања на овом мјесту упутио је и ове године начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

"Невини су људи страдали, извођени су из својих кућа и побијени и велики је број њихових потомака који данас долази на ово стратиште. Ови људи би некоме требало да дају опрост, а како да га дају кад видимо у каквом је стању ово стратиште", рекао је Ступар.

Он је додао да су гробови оштећени и да се не виде те да се годинама од завршетка рата не дешава ништа на овом простору да би добило статус који заслужује.

Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације општина Оштра Лука, града Приједора, града Крагујевца, Градског удружења бивших логораша и њихових потомака Бањалука, Завичајног Удружења Сањана "Грмеч" те Удружења Сански Мост из Београда.

Многобројни грађани и поштоваци жртава Шушњара потом су положили вијенце на спомен-обиљежјима жртвама усташког злочина "Милин бирт" и "Клаоница" као и у Спомен-соби Шесте санске бригаде у Оштрој Луци.

Општина Оштра Лука обиљежава данас и свој дан и крсну славу - Светог пророка Илију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана