Обиљежене 32 године од формирања Прве мајевичке бригаде

Срна
Foto: Срна

УГЛЈЕВИК - У Угљевику су данас Војске Републике Српске (ВРС) и тим поводом служен је помен погинулим борцима ВРС, те прислужене свијеће и положено цвијеће испред централног спомен-обиљежја са 301 именом јунака минулог рата из овог подмајевичког краја.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је бригада значила живот на овим просторима у тешким ратним временима.

“Грађани Угљевика су се организовали 1992. године и формирали бригаду која је чувала српски народ, нејач и територију и дала огроман допринос одбрани Републике Српске”, истакао је он.

Прва мајевичка бригада ВРС је за ратне заслуге одликована Орденом Немањића, као и њен командант пуковник Милан Јовић који је погинуо предводећи своје борце.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да се сви значајни датуми из протеклог рата обиљежавају сјећањем на погинуле саборце.

“Славна Прва мајевичка бригада ВРС успјешно је завршила све задатке”, оцијенио је он.

Начелник Угљевика Василије Перић је након полагања цвијећа навео да је Прва мајевичка бригада симбол слободе српског народа и најзаслужнија за опстанак Срба овога краја.

“Командант бригаде пуковник Милан Јовић погинуо је за слободу српског народа командујући - 'за мном'”, истакао је Перић.

Прва мајевичка бригада била је пјешадијска јединица ВРС у саставу Источнобосанског корпуса и ратовала је у цијелој Републици Српској, са тежиштем на мајевичком ратишту, гђе је држала линију према Теочаку.

На њеном челу био је српски херој пуковник Милан Јовић за кога је НЈегово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије на откривању спомен-бисте у Угљевику рекао да је косовски јунак нашег доба.

Кроз бригаду је прошло 3.500 бораца, 301 је погинуо, а 648 их је рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана