Нови конкурс за шефове Агенције за банкарство

В. К.
Нови конкурс за шефове Агенције за банкарство

Бањалука - Министарство финансија РС расписало је нови конкурс за директора и замјеника директора Агенције за банкарство РС након што раније предложени кандидати нису добили подршку у Народној скупштини РС.

Први конкурс је затворен крајем новембра прошле године, а Влада је за директора Агенције за банкарство предложила Срђана Кондића, а за његовог замјеника Драгана Сердара. Њих је, међутим, од именовања на те позиције дијелио један глас у Народној скупштини. Са Кондићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а Сердар није хтио ни да потврди нити да демантује да ли ће се поново пријавити на конкурс.

Условима конкурса је, између осталог, предвиђено да кандидат не смије бити осуђиван за кривична дјела против привреде и платног промета или кршење јавних и професионалних дужности. За разлику од прошлог конкурса у поновљеном није предвиђено да као елиминаторни фактор буде вођење кривичног поступка против кандидата.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да су критеријуми преузети из новог закона и да су због тога другачији него раније.

- Постоје општи услови који се односе на кривичну одговорност и неко ко не испуњава опште услове не може бити изабран - рекао је Тегелтија за портал "Цапитал.ба".

На челу Агенције за банкарство била је Славица Ињац, која је крајем марта 2016. ухапшена са још неколико лица због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за око 123 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана