Нове дестинације вјетар у леђа

Милијана Латиновић
Нове дестинације вјетар у леђа

БАЊАЛУКА - На писту у Маховљанима током прошле године слетјело је и са ње се винуло у облаке око 150.000 путника чиме су се “Аеродроми Републике Српске” приближили свјетским трендовима у авио-саобраћају, а још већи напредак ово предузеће очекује отварањем нових дестинација.

Истакао је то за “Глас Српске” вршилац дужности директора “Аеродрома РС” Милан Рачић сумирајући резултате у 2019. и додајући да је година била добра те да очекује позитиван резултат на завршном рачуну. 

- Највећи изазови у протеклој години били су финансијски. У марту смо запослили 17 нових радника, а на наплату су стигли и пуни ануитети кредита према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС, тако да је правовремена исплата рата и плата радника кључна. Повећањем броја дестинација и путника у овој години очекујемо и веће приходе што ће знатно олакшати пословање - рекао је Рачић. 

Он је подсјетио да ће од фебруара захваљујући наставку сарадње са “Рајанером” кренути лет до Франкфурт Хана, док ће 30. марта на писту у Маховљанима слетјети први авион из Беча. Иако се о новим дестинацијама константно преговара, Рачић не открива до којих ће још метропола, осим раније успостављених линија до Берлина, Мемингема и Брисела,  путници са бањалучког аеродрома моћи летјети у овој години.

Рачић је рекао да очекује и овог љета чартер летове до Турске и Грчке, за које је и прошле године владало велико интересовање. 

Пред овим предузећем су и бројни подухвати јер с обзиром на то да се аеродром из дана у дан развија аеродромска зграда постаје претијесна. Осим тога, нагласио је Рачић, до прољећа би требало да буде завршен карго објекат, који ће “Аеродромима РС” омогућити нове послове и додатне приходе.

- Изградња објекта је била обустављена, али су недостаци отклоњени што су потврдили и вјештаци. Инспекција је поништила рјешење о забрани и с првим лијепим данима послије празника очекујемо наставак радова - истакао је Рачић. 

Нагласио је да ће приоритет у овој години бити и рјешавање имовинско-правних послова, с обзиром на то да се око аеродрома налази доста земљишта за које је предузеће заинтересовано. 

- Туристичка промоција такође мора бити у фокусу нашег пословања, јер је туризам веома важна грана привреде, а саобраћај, без обзира да ли је друмски, водени, жељезнички или ваздушни, само је услужна дјелатност у тој причи - нагласио је Рачић.
   

Подршка

Милан Рачић истиче да је за успјешно пословање веома важна подршка републичких институција.

- Имамо велику подршку Владе РС, те и даље добијамо 1,9 милиона марака субвенција на годишњем нивоу. Осим тога, можемо се похвалити и изузетном сарадњом са градом Бањалука - истакао је Рачић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана