Нова жетва, нова поскупљења

Милијана Латиновић
Нова жетва, нова поскупљења

БАЊАЛУКА - Пшенице у домаћим силосима има довољно до жетве у коју ће, према процјенама упућених, ратари кренути са никад вишим цијенама хљебног жита које би на зиму могле изазвати још веће поскупљење брашна и хљеба.

Усљед свих дешавања у свијету, посебно сукоба у Украјини који траје дуже од 100 дана, цијене житарица на берзама константно расту, а најновији окидач за поскупљења је и индијска забрана извоза. Поскупљење пшенице у свијету прелијева се и на наше тржиште.

Власник млина “Мајић” из Оџака Ивица Мајић рекао је “Гласу” да у силосима имају довољно пшенице, односно између 18.000 и 20.000 тона.

- То је пуно већа залиха с којом улазимо у нову жетву него што је био случај претходних година. Жетва ће почети за двадесетак дана, тако да не би требало бити проблема, осим што не знамо шта ће бити са цијеном - рекао је Мајић.

Досадашња пракса била је таква да цијена пшенице пред жетву падне, међутим, према ријечима млинара, тешко да ће се такав сценарио одиграти и ове године.

- Лако би се могло догодити да се у жетву уђе са енормно високим цијенама. Прошле године у жетви је тона пшенице коштала 190 евра, а сада је премашила 350 евра. У жетви, и ако падне цијена, сигурно неће ићи испод 300 евра по тони. Волио бих да гријешим, али то је, нажалост, тако - рекао је Мајић и додао да је потражња за хљебним житом нормализована, за разлику од марта када се пшеница тражила немилице.

Он је додао да пшеницу откупљује од домаћих произвођача, те да је род, према његовим информацијама, задовољавајући.

- Ако уђемо у жетву са толико високим цијенама пшенице, може се догодити да на зиму порасту цијене брашна, а потом да поскупе и производи у пекари. Тешко је ту процијенити било шта. Видјећемо шта ће се дешавати - рекао је Мајић.

Довољне залихе пшенице имају и у млину “Павловић” у Бијељини.

- Имамо пшенице колико нам је и потребно до нове жетве. Цијена на берзама креће се од 380 до 430 евра по тони. Увијек пред жетву цијена падне због велике понуде, а шта ће бити ове године, питање је - рекао је власник тог млина Чедомир Павловић.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић, који је и власник компаније “Крајинаклас” у оквиру које послује ланац пекара “Мања”, рекао је за “Глас Српске” да су тренутне цијене брашна формиране на основу цијене пшенице од 330 евра по тони, а већ сада је та цијена у Србији, која је повољнија од других, достигла 370 евра, док је на мађарским берзама тона премашила и 400 евра.

- Сигурно нам слиједи раст цијена. Брашно ће највјероватније поскупјети за још двадесетак одсто, а наставиће да расту и цијене хљеба и свих осталих пекарских производа. Нема ниједног сигнала да ће бити боље. Иако знамо да пшенице има, страх да ли ће је бити довољно одржава високе цијене на берзи - истакао је Тривић.

Приноси

Према ријечима произвођача, стање на житницама у Српској за сада је задовољавајуће.

- Киша која је протеклих дана падала на нашим највећим житницама у Лијевчу, Посавини и Семберији добро је дошла усјевима пшенице, како за количину, тако и за квалитет рода. Незахвално је прогнозирати колики ће бити приноси по хектару, али вјерујем да ће се кретати на нивоу вишегодишњег просјека - рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић. Према неким процјенама, Српска произведе око 200.000 тона пшенице годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана