Нова опрема за безбједније пруге

Данијела Стоканић
Нова опрема за безбједније пруге

Бањалука - Постављањем сигнализације на жељезничким станицама и полубраника на пружним прелазима повећава се безбједност како у жељезничком, тако и друмском саобраћају на дионици Бањалука - Добој, гдје је у више наврата долазило до подлијетања аутомобила под воз.

Ријеч је о радовима који се изводе у склопу пројекта "Модернизација система сигнализације и телекомуникација на дионици Бањалука - Добој", а нова сигнализација уз пругу постављена је на жељезничким станицама Остружња, Сњеготина, Јошавка, Челинац, Врбања и Бањалука.

Како су објаснили у "Жељезницама РС", вриједност пројекта износи око 19 милиона евра, а финансира се из кредита ЕИБ-а и ЕБРД-а  из 2006. године.

- Кредит је намијењен првенствено за ремонт пруге. Међутим, домаћинским понашањем ово предузеће је приликом тендерских процедура остварило уштеде, па је тај новац преусмјерен на подизање безбједности на свим жељезничким станицама од Бањалуке до Добоја - казали су у "Жељезницама РС".

Додали су да ће полубраницима бити обезбијеђено 11 пружних прелаза, а у току је и постављање око 90 километара оптичког кабла да би, како наводе, телекомуникациона инфраструктура била подигнута на највиши ниво.

- У поменутим станицама је било и грађевинских радова тамо гдје је то било неопходно, а пројекат је обухватио и дио електроенергетских радова, тачније градњу шест трафо-станица, уградњу гријача и скретница - објаснили су у "Жељезницама РС".

Према њиховим ријечима, на дионици Бањалука - Сњеготина предвиђена је уградња система даљинског управљања саобраћајем који би у будућности требало да се интегрише са осталим станицама осигураним кроз претходне пројекте, те обезбиједи управљање комплетном дионицом.

Рок за завршетак ових радова, истакли су у "Жељезницама РС, је 31. децембар ове године.

- Сви набројани уређаји и радови имају задатак да безбједност одвијања жељезничког саобраћаја подигну на највиши ниво, који је у складу са законима ЕУ, и значе много за жељезнички саобраћај - истакли су у "Жељезницама РС".

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истакао је да постављање браника и полубраника, те додатне сигнализације и система значајно повећава безбједност саобраћаја, посебно ако се у обзир узме да је ријеч о новим технологијама.

Саобраћајне несреће

Прије нешто мање од пола године на пружном прелазу у селу Станови надомак Добоја десила се тешка саобраћајна несрећа у којој је живот изгубила четворочлана породица.

У посљедњих шест година на пружним прелазима у Српској погинуле су 22 особе, а само на правцу Приједор - Нови Град било је десетак смртних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана