Њемачка широм отвара врата радницима, поготово занатлијама

Срна
Њемачка широм отвара врата радницима, поготово занатлијама

Београд - Нови њемачки закон о запошљавању, који ће ступити на снагу 1. јануара 2020. године, требало би да омогући запошљавање стотине хиљада радника са Балкана, али за заинтересоване постоји и низ услова, истиче дугогодишњи дописник српских медија из Њемачке Ненад Радичевић.

Радичевић је рекао да су медији пренијели да се тиме укидају радне визе, указавши да то није баш тако једноставно.

Он је навео да би тај закон требало да занатлијама омогући запослење. “Постојаће могућност, уколико имате квалификација, да дођете у Немачку на шест месеци и да за то време тражите посао, али морате да имате средства на рачуну или гаранције рођака да ће вас издржавати за то време. Нећете смети да радите нешто друго ван своје професије”, рекао је Радичевић за РТС.

Он је додао да они који долазе у Њемачку морају да знају њемачки језик, а ниво знања мора да буде у складу са послом којим се баве.

Радичевић је истакао да садашње немачке власти жели да изграде систем по ком ће да увезу раднике, истакавши да у тој држави, уколико имате квалификације и добар сте радник нема дискриминације.

Он је, говорећо о зарадама, навео примјер медицинских сестара, које у Њемачкој могу да зараде 2.000 до 2.500 евра објаснивши да су ту урачунати и прековремени сати, рад ноћу и остали додаци.

Радичевић је напоменуо и да Нијемци изражавају плату у бруто износу.

Према његовим ријечима, при гледању понуда треба бити опрезан, јер изнајмљивање трособног стана износи и до 1.500 евра док је струја скупља него у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана