Њемачка одбила 18 инстант медицинара

Анита Јанковић-Речевић
Њемачка одбила 18 инстант медицинара

Бањалука - Одбијенице за посао његоватеља у Њемачкој ове године добило је 18 медицинара из БиХ, а главни разлог је што су дипломе средње медицинске школе стекли преквалификацијом.

Запошљавању инстант медицинара у Њемачкој одзвонило је у фебруару ове године, када је Савезно министарство за рад и социјална питања те земље одлучило да више не прихвата дипломе о завршеној медицинској школи за општи и педијатријски смјер добијене преквалификацијом.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ истичу да, осим 18 кандидата који су добили одбијенице, њих 46 чека одговор из Њемачке.

- За тих 46 кандидата, који такође имају преквалификовану диплому медицинара, затражена је допуна документације - истакли су у агенцији.

Додали су да од ступања на снагу нових правила запошљавања његоватеља у Њемачкој добијају далеко мање пријава кандидата са дипломама стеченим преквалификацијом, истакавши да је ове године посредством агенције посао у тој земљи добило 398 медицинара из БиХ.

Бањалучанку Марију Митровић разочарала су нова правила Њемачке.

- Завршила сам економску школу и будући да нисам имала посла у струци, одлучила сам да се преквалификујем за медицинског техничара и одем у Њемачку. Напорно сам радила да сакупим новац за преквалификацију, ишла на дневницу у воћњак и њиве, али сам одустала када сам чула да са том дипломом више нема запошљавања у Њемачкој - казала је она.    

Предсједница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица РС Живана Вуковић-Костић каже да земље западне Европе од медицинских сестара које желе да раде у њиховом здравственом систему захтијевају да имају значајан број часова практичне и теоретске наставе.

- Преквалификовани медицинари имају јако мали фонд часова, како практичне, тако и теоретске наставе. Жао ми је колега који су одбијени, али морају бити свјесни да не могу бити у равноправном положају као медицинари који су редовно завршили школовање - рекла је Вуковић-Костић. Она је истакла да ће РС, због све већег броја преквалификованих медицинара у здравственом систему, у догледно вријеме морати спровести анализу компетенција сестара које су завршиле редовну средњу медицинску школу и оних које су се преквалификовале, како би се видјело ко је за шта способан и које послове може да обавља. 

- За десетак година у нашем здравственом систему ће се осјетити посљедице запошљавања преквалификованог кадра, које сада нису изражене јер и даље имамо много медицинара који су редовно завршили школу и који обучавају све те нове раднике, али за неколико година неће имати ко да их обучава јер многи одоше - казала је Вуковић-Костић. 

Одлазак незаустављив

Живана Вуковић-Костић каже да, иако су услови рада медицинара побољшани у Српској, тренд одласка и даље је незаустављив.

 - Удружење је лани напустило око 100 чланова из свих крајева РС, а већина је отишла у земље западне Европе. Ове године је отишло њих око 30 - рекла је Вуковић-Костић и додала да су чланови удружења искључиво они који су редовно завршили средњу и вишу медицинску школу, те факултет. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана