Нико неће у месаре и обућаре

Ж. Кокот, Ц. Мркоњић
Нико неће у месаре и обућаре

Бањалука - Број квалификованих месара и обућара у Српској не може задовољити потребе тржишта рада, али и поред тога влада мала заинтересованост за школовање и преквалификацију за ова занимања која гарантују сигурно запослење.

Директор Завода за образовање одраслих РС Мира Бера каже да је одобрење за извођење програма за обућара дато Школи "Оптимус-НУБЛ" из Бањалуке, док су дозволу за преквалификовање у занимање месар добиле Пољопривредна и медицинска школа из Бијељине и Пољопривредна школа из Бањалуке. Међутим, за ове програме није било заинтересованих.

У Пољопривредној школи у Бањалуци кажу да је програмом образовања одраслих у 2014/2015. години био планиран упис 24 полазника за занимање месар, али да је отказан због недовољног броја пријављених кандидата. У овој школи додају да сваке године одшколују једно одјељење месара.

Пољопривредна и медицинска школа из Бијељине од 2012. године организује образовање одраслих, а у току је обука за пољопривредног, медицинског и фармацеутског техничара.

- Највећа заинтересованост влада за медицинске смјерове, док се за смјер месара никада нико није јавио - потврђују нам из ове бијељинске школе.

Директор бањалучке меснице "Код Лазе" Томо Шешић каже да је упознат са чињеницом да постоји мањак квалификованих месара.

- Наша пракса је да учествујемо у школовању младих људи из руралних подручја, практично их оспособљавамо и по завршетку школе примамо у радни однос - каже Шешић.

Директор Фабрике обуће "Бема" из Бањалуке Маринко Умичевић истиче да су спремни да приме 100 квалификованих обућара и моделара, али да на тржишту нема радника ове струке.

- Од 1.300 запослених у "Беми" само осам одсто је обућарске струке, а остало су фризери, трговци или оптичари - каже Умичевић и додаје да ће у бањалучку Школу ученика у привреди ове године бити уписано само 12 ђака обућарске струке иако су апеловали да буде ишколовано бар једно одјељење.

- Вјерујем да би било заинтересованих за позив обућара јер смо свим средњошколцима понудили стипендију од 100 КМ и сигуран посао, док је град Бањалука сваком стипендисти спреман да­ да додатних 150 марака - каже Умичевић.

И предсједник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић потврдио је да су многи послодавци спремни да плате и обуку за радника којег ће запослити.

- Имамо конобаре и куваре за којима нема велике потражње, док нико не бира занимања из области текстила, коже и обуће као што су штепери коже, кројачи и обућарски техничари - навео је Шкребић и додао да ове занатлије врло брзо добијају запослење и да их нема на бироу.

Конкурси и апсурди

Док се на расписане конкурсе за једно или два упражњена мјеста, за које је потребна факултетска диплома, пријави и на стотине кандидата, с друге стране, за посао обућара или месара не стигне ниједна пријава.

Да апсурд буде још већи, факултетска диплома често представља препреку, а не гаранцију за брзо запослење, увјерили су се многи становници РС које послодавци нису жељели да приме због тога што су били превише квалификовани.

Диплома препрека

Најновији подаци европских високошколских установа показују да БиХ, Србија, Хрватска, Грчка и Кипар спадају у земље у којима се особе са дипломом теже запошљавају него лица са нижим степеном образовања.

Извјештај из ове године показује да је 82 одсто студената уписало "теоријске програме", док је само 15,6 одсто заинтересовано за "струковне" студијске програме, а готово сви студенти из БиХ уписују тзв. "ISCED ниво 5А" програме којима се стичу првостепене дипломе и магистрати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана