Несташица пелета у цијелој БиХ,

klix.ba
Несташица пелета у цијелој БиХ,

Пелета, енергента којег користи све више домаћинстава у Босни и Херцеговини, у посљедњих неколико дана нема ни у трговачким центрима нити у фабрикама које се баве његовом израдом.

Изразито ниске температуре које су прошле седмице оковале БиХ и већи дио Европе на руку су ишле произвођачима и трговцима енергентима, посебно онима који производе и продају пелет.


Како за klix.ba кажу у једном од највећих произвођача пелета у БиХ, иначе стационираном у Витезу, све залихе су продали још прије неколико дана, а није извијесно када ће нове количине сићи са производне траке.

Поред растућег домаћег тржишта, произвођачима пелета у БиХ у посљедње вријеме се отворило и талијанско тржиште. Како је протеклих дана и у Италији било изразито хладно наруџбе из ове земље биле су на рекордном нивоу.

Потражња диктира и цијену пелета која расте из године у годину. Цијена пелета прије почетка ове сезоне била је, зависно од квалитете, око 300 КМ по тони. Но, усљед несташице на тржишту цијена је у посљедњих неколико дана додатно скочила. У једном од специјализираних трговачких центара пелет су прије несташице продавали по цијени од 350 КМ по тони, односно око 5,3 КМ по врећи.

Но, цијена је усљед велике потражње већ скочила на 450 КМ по тони односно 6,7 КМ по врећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана