Нема штампања новца без покрића

Срна
Нема штампања новца без покрића

Сарајево - Централна банка БиХ саопштила је данас да не штампа новац без покрића.

Из Централне банке истичу да се штампање новчаница и кованица по актуелним уговорима не може довести у било какву везу са наводима из појединих медија да то врши с циљем њиховог издавања без покрића.

У саопштењу се наводи да Централна банка ставља и повлачи из оптицаја домаћу валуту придржавајући се строго правила валутног одбора дефинисаног Законом о Централној банци БиХ.

Централна банка БиХ је у складу са законом обавезна да осигура редовно снабдијевање новчаницама и кованицама КМ кроз њихово стављање и повлачење из оптицаја на захтјев комерцијалних банака, што укључује и замјену оних које су постале неподобне за оптицај.

"Овакве новчанице се путем комерцијалних банака повлаче из оптицаја и замјењују новим, а реализација захтјева комерцијалних банака за преузимање готовог новца из трезора Централне банке одвија се у складу са Законом и прописима Централне банке БиХ", наводи се у саопштењу.

Из Централне банке истичу да новчанице имају свој вијек трајања, јер се употребом хабају и оштећују, те да се на годишњем нивоу повуче и уништи око 20 одсто новчаница неподобних за оптицај, односно оне се замјењују новим.

"Осим тога, у обзир треба узети и континуирано повећавање готовог новца у оптицају усљед потражње за КМ од комерцијалних банака, које износи око 10 одсто на годишњем нивоу, а када су у питању кованице, за њих је карактеристично континуирано повећавање потражње, нарочито малих апоена", наводи се у саопштењу.

Актуелни уговори о производњи и испоруци новчаница и кованица КМ склопљени су 2016. године ради редовног снабдијевања новчаницама, а у складу са процијењеним потребама готовинског оптицаја за дужи период.

Производњу додатних количина новчаница и кованица овог типа Централна банка БиХ проводи од свог оснивања, а такве производње предуслов су за редовно снабдијевање готовим новцем КМ.

"Информације о управљању готовим новцем, детаљним подацима о количинама у оптицају доступне су јавности кроз редовне мјесечне и годишње извјештаје Централне банке који су објављени на интернет страници ове институције", наводи се у саопштењу.

Из Централне банке БиХ истичу да ће, по завршеном процесу производње, донијети одлуку о сукцесивном пуштању новчаница и кованица КМ у оптицај и то објавити у Службеном гласнику БиХ и службеним гласилима ентитета и Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана