Нема појефтињења брашна и хљеба: Ни пуни силоси не обарају цијене

Милијана Латиновић
Нема појефтињења брашна и хљеба: Ни пуни силоси не обарају цијене

БАЊАЛУКА - Прогнозе да би брашно усљед доброг рода пшенице могло појефтинити по свему судећи неће се ускоро обистинити, а непромијењена ситуација је и у пекарама.

Истакли су то саговорници “Гласа Српске”, наводећи да је жетва одавно завршена и род од домаћих ратара откупљен.

Власник млина “Мајић” из Оџака Ивица Мајић рекао је и да уредно стиже пшеница из Србије и Хрватске.

- Уколико још има ратара који нису продали род, вјероватно је ријеч о онима којима цијена није одговарала. Видјећемо ко ће на крају бити у праву, они што су продали или ови што чувају пшеницу. Година је неизвјесна и немогуће је било шта прогнозирати - рекао је Мајић.

Говорећи о цијени брашна, Мајић је рекао да се очекивало да ће брашно појефтинити, јер је и цијена пшенице тренутно повољнија него што је била у прољеће.

- Цијена струје, рада и горива је отишла горе. За сада неће поскупјети брашно, али тешко и да ће ићи доље. Гориво је било 3,50 марке по литру, сада је нешто појефтинило, али се не зна већ сутра шта ће бити - рекао је Мајић.

Довољно пшенице имају и у млину “Павловић” у Бијељини.

- Цијена брашна за сада остаје непромијењена. Капацитете смо попунили, све количине пшенице које смо планирали откупили смо, тако да свега има довољно - поручио је власник млина “Павловић” Чедомир Павловић.

Млинаре прате и пекари који кажу да за сада ни они неће кориговати цијене својих производа.

- С обзиром на то да цијене брашна мирују нема промјена ни у пекарама. Тешко је прогнозирати шта ће се дешавати у наредном периоду. Тренутно нема неких осцилација ни када је ријеч о цијени пшенице. Због доброг рода који смо имали било је логично да дође до појефтињења, али је ситуација таква да иде и пшеница из Русије и Украјине, гориво споро појефтињује, тако да и ми мирујемо. Ако брашно појефтини и ми ћемо спустити цијене хљеба и пекарских производа - рекао је за “Глас” предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш, који је и власник пекаре “Алекса”.

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна цијена килограма пшеничног бијелог брашна у јулу ове године износила је 1,86 КМ, што је за 0,59 КМ више него у истом мјесецу лани. Потрошачи у Српској сада за килограм бијелог хљеба у просјеку плаћају 2,95 КМ, а прошлог љета је коштао 40 фенинга мање. У истом периоду лани, килограм полубијелог хљеба у просјеку је коштао 2,63 марке, а у јулу ове године цијена је достигла 3,20 КМ.

Потражња

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да је жетва на подручју Посавине завршена и да су приноси од пет до девет тона по хектару, али да пољопривредни произвођачи имају проблем са пласманом рода пшенице.

- Без обзира на све проблеме, попут суше, имамо и проблем са пласманом рода пшенице. Дошло је до помака када је ријеч о питању пораста цијена, али и до смањења потражње за овом житарицом - навео је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана